På måndagens kommunstyrelsesammanträde presenterades resultatet av Stora besöksdagen, där tjänstemän och politiker i Vingåker besökte företagen. 63 av Vingåkers 510 företag besöktes i år, det andra året besöksdagen arrangeras, och det är minst en tjänsteman och minst en politiker som besöker företagen.
Vid besöken får företagen ett formulär att fylla i, och möjlighet att komma med synpunkter.
Förra året trodde 56 procent att företaget skulle växa, och 39 procent trodde inte det, i år var det 45 procent som trodde att företaget skulle växa, och samma procentsats som trodde att det inte skulle växa.
Fler företag tycker enligt årets enkät att kommunen är en attraktiv plats för näringslivet; 71 procent svarar ja på den frågan, jämfört med 11 procent som svarar nej. 18 procent visste inte, en ökning från förra året.
- Att så många tycker att Vingåker är attraktivt för näringslivet, det är bland det roligaste, tycker Jörgen Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Förra året lämnade många företagare kommentarer som handlade om attityder, från tjänstemän, politiker eller Vingåkersbor. I år handlar ingen av kommentarerna om attityder. Däremot har 14 kommentarer om skolan lämnats, elva om information och marknadsföring, tio om handläggning och bemötande, och ett mindre antal kommentarer om sådant som boende, bredband, handel och centrumutveckling och om trygghet.
- Det förvånar mig hur mycket de kommenterar, hur mycket de delar med sig av, säger Suzan Östman Bäckman, näringslivsansvarig i Vingåkers kommun.
Kommunens vision för 2020 handlade en av enkätfrågorna om. Visionen innehåller ett antal påståenden som "vi tar ansvar" och "vi har karaktär och historia".
"Bevara traditioner som julgransplundring", föreslår en företagare, och en annan skriver "Satsa på det som folk tycker är viktigt, till exempel skola, vård, äldreomsorg, barn- och ungdomsverksamhet samt infrastruktur".
Det som kritiseras i enkätsvaren är ofta bristen på bredband, samt regelsystemen. En del företagare tycker att handläggningen av olika ärenden måste bli snabbare.
Det stora arbetet börjar efter besöksdagen, och kommunen måste ta till sig även det negativa, menar oppositionsrådet Björn Andersson (M).
- Det är jätteviktigt. Vi har alltid sagt att vi ska vara lyhörda, det är vår motor i kommunen. Vi måste ta till oss också det negativa.