Fler döda dovhjortar i Vingåkersskogarna

I veckan har fler döda djur av dovvilt hittats i trakterna runt Mjälnäs. Från Boo på Närkesidan har två djur skickats på analys.

Vingåker2013-08-29 13:00

I förra veckan skrev Katrineholms-Kuriren om döda dovhjortar, som hittats i skogarna sydöst om Vingåker. Tolv djur hade hittats då, och den senaste veckan har fyra nya döda hjortar hittats.

Från egendomen Boo, i Hjortkvarn i Närke, ungefär två mil fågelvägen från Mjälnästrakten, har två handjur av dovvilt skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

- Vi har hittat enstaka döda djur, säger Per Thelin, viltförvaltare på Boo.

När djuren obducerats har man kunnat konstatera att det handlade om pasteurellabakterie.

Pasteurellabakterien är naturligt förekommande hos många djur, men kan vid plötslig tillväxt bli direkt dödlig. Tillväxten kan bero på flera orsaker. Varför bakterien växt till sig hos ett par hjortar på Boo är inte känt. Det är heller inte klarlagt om det är samma bakterie som orsakat dödsfall i Mjälnästrakten.

De hjortar som drabbats på Boo har bara varit handjur, medan Mjälnäshjortarna är både hindar, handjur och smaldjur, alltså unga djur.

- Pasteurella är direkt dödlig för många djur. Den är inte ovanlig hos får och har också drabbat fåglar, säger Jonas Malmsten, veterinär vid SVA.

Däremot finns inga kända fall av smittspridning mellan dovvilt och människa.

- Det är osannolikt att en människa skulle kunna bli smittad av att skära upp ett djur man skjutit, säger Jonas Malmsten.

På söndag inleds årets jaktsäsong på dovvilt.

Jonas Andersson bor i Äskedalen i det aktuella området och har hittat ett flertal av de döda hjortarna. Han berättar att det finns osäkerhet bland jägarna om hur man ska förhålla sig till jakten.

- Det är bra om alla ger sig ut i skogen och tittar. Dels kan man hitta fler döda djur, dels kanske någon kan få syn på ett djur som verkar sjukt. Då kan man skjuta det och skicka det till SVA.

Hittills har inga dovhjortar skickats från Mjälnästrakten, de som hittats har varit i för dåligt skick.

Lena Rangstrup-Christensen, veterinär vid SVA, säger att man gärna vill få möjlighet att undersöka dovvilt även från den här trakten, och uppmanar personer som hittar ett dött djur att skicka in det för obduktion och analys.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om