Det var i går tredagarsfestivalen började i kalkbrottsområdet. Hög musik spelades från mitt på dagen och fortsatte sedan utan avbrott under hela natten. Camilla Bertilsson bor nära kalklinbanan i Gimgöl någon kilometer från festivalområdet.
– Det var ett förfärligt dunkande från basen som hördes. Jag försökte sova, men vaknade flera gånger. Det var ännu svårare för vår fyraåriga dotter att sova. Jag vet också att några av våra grannars husdjur och deras hästar skrämdes av musiken, säger hon.
Camilla Bertilsson är förvånad över att de boende i närheten av kalkbrottet inte fått veta något i förväg om den pågående festivalen. Hennes man Per Bertilsson besökte området i går kväll för att få prata med arrangörerna, men ingen ansvarig person kunde nås och han fick nöja sig att prata med entrévärdarna.
– Jag sa att vi blev störda av musiken, att de visst kan få ha roligt och festa men inte behöver spela så långt in på natten, säger Per Bertilsson.
Camilla Bertilsson skrev ett Facebook-inlägg tidigare i dag som snabbt fick stort gensvar i form av kommentarer från grannar och boende i närområdet som också upplevt dunkandet från festivalen. Med vindens hjälp verkar ljudet ha tagit sig ända till Långkärr till exempel, en och en halv mil bort från kalkbrottet.
Läsare har hört av sig direkt till tidningen om den nattliga musiken. Men andra som bor i närheten tidningen varit i kontakt med har inte hört ljudet lika starkt, vilket tyder på att rådande väderlek spelat in.
Lokalpolisen i Katrineholm har gett tillstånd till festivalen att hållas från fredag mitt på dagen fram till på söndag klockan 12. Polisen var på plats flera gånger under fredagskvällen och natten till lördag för att hålla koll, enligt Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland. Han säger att polisen tagit emot klagomål i form av samtal från grannar.
– Men så länge inte festen spårar ur kan vi inte göra något, det har varit god ordning på festivalområdet när vi varit där. Vi kan bara beklaga att boende i närheten upplever obehag. Inom stadsbebyggelse finns det regleringar för hur höga ljuden får vara, men här har polisen gjort bedömningen att musiken inte ska störa. Klagomålen kan dock få betydelse ifall sådana här arrangemang ska hållas på platsen igen.
När tidningen besöker Off the radar och kalkbrottet i Forsby på lördag eftermiddag, som enligt festivalens hemsida ska hållas långt ifrån civilisationen i Sveriges djupa skogar, är stämningen lugn och sansad. Inne på området syns flertalet egenbyggda scener, en campingplats med husvagnar och tält, mat- och förtäringsservice och dämpad technomusik hörs från högtalarna. I lagunen passar människor på att ta sig ett dopp.
– Vi vill ha en privat fest på hög nivå, en slags mässa där vi blandar olika slags upplevelser, som konstverk, musik och ljusshower. Det här är en grym plats för det, säger en ansvarig person som vill vara anonym när hen visar runt.
Hen vill inte säga något om kring hur organiseringen av festivalen sett ut, men planeringen har uppenbarligen pågått länge, baserat på vad vissa av besökarna uppger. Det har rest hit människor från andra länder i Europa och en besökare uppskattar att det är omkring 500 människor på platsen.
– Vi fick reda på information om den här festivalen genom kompisar för några månader, säger en besökare.