Färre inbrott i Vingåkers villor

Fjolårets våg av villainbrott i Vingåker har ebbat ut under andra halvåret 2013. Det krävs dock mycket lite för att den plötsligt kan ta ny fart.

Vingåker2013-12-09 12:38

Inbrottsstöld i villor och lägenheter är en brottstyp som till hög utsträckning begås av personer med en kriminell livsstil.

— Det är människor som ofta har en hög missbruksproblematik och som begår många vardagsbrott för att finansiera sitt missbruk. Ett par missbrukare kan alltså på kort tid begå många brott inom ett begränsat geografiskt område.

Det säger Per Bergman, handläggare för KFV-regionen vid Sörmlandspolisens kriminalunderrättelsetjänst.

Vid sidan av rena kontantbyten, är tjuvarna framför allt ute efter gods som enkelt kan transporteras och snabbt säljas vidare: hemelektronik, verktyg och smycken. Det är samma slags stöldgods som de turnerande utlandsligorna lägger vantarna på. Ibland säljs bytet vidare inom Sverige, ibland tas det utomlands.

När det gäller den narkotikarelaterade mängdbrottsligheten som helhet och stölder i bostäder specifikt, påverkas mängden brott av hur många "gråtjuvar" som vid tillfället är ute på gatorna. Den minskar då de livsstilskriminella sitter på anstalt eller behandlingshem. Om de därefter återfaller i brott, finns en risk för en ny inbrottsvåg.

När KK i somras berättade om de fullbordade och försök till grov stöld som begåtts i Vingåker sedan 2012, fanns 34 anmälningar hos polisen.

Under de två första kvartalen 2013 gjordes elva anmälningar om villainbrott. Under årets två sista kvartal har det skett en nedgång, till hittills fyra anmälningar.

Per Bergman påpekar att talen är för små för att det ska kunna göras någon statistisk analys av utvecklingen som grund för polisarbetet. Men mönstret är glasklart för var risken är störst att drabbas:

— I Vingåkers kommun är tätorten speciellt drabbad. Vannala samt Hacksta utmärker sig även negativt under de senaste två åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om