Vingåkersbiografens föreståndare Karl-Erik Österman tror på tredje gången gillt i fråga om ett digitaliseringsbidrag från Svenska filminstitutet. 28 mars ska biografens ansökan behandlas och enligt Karl-Erik Österman har man varit positiva på Film i Sörmland över den ansökan som lämnats.
Det blev inga pengar för digitalisering till Vingåkers bio i december i fjol. Svenska Filminstitutet köpte inte föreningens andra ansökan och den blev tvungen att göras om en tredje gång. Filminstitutet ansåg att det saknades vissa uppgifter.
I väntan på digitalisering ligger verksamheten nere och det har inte visats film i Vingåker på ett år.
- Och det är ju naturligtvis synd på en av Sveriges äldsta biografer, säger Karl-Erik Österman som samtidigt hoppas att det går vägen. I så fall kan Vingåker ha en alldeles ny och modern biograf till hösten.
Tack vare den nya digitala tekniken öppnar sig många nya möjligheter. Vingåkers bio kommer i så fall att bli ett digitalt kulturhus med många möjligheter.
- Vi vill veta vad Vingåkersborna skulle vilja ha och göra med de nya möjligheterna, säger Karl-Erik Österman. Därför hålls ett möte på onsdag 20 mars dit man hoppas att allmänheten vill komma och berätta vad man vill med sin biograf.
Digitaltekniken öppnar möjligheter för mer än bara filmvisning. Karl-Erik Österman nämner barnvagnsbio, knattebio tillsammans med biblioteket, seniorbio, evenemang, direktsända konserter och opera, LAN-spel för ungdomar och mycket annat. Begränsningarna är med andra ord få och möjligheterna många och allt utgår från Vingåkersbornas egna önskemål.
Karl-Erik Österman och de andra eldsjälarna bakom Vingåkers bio har upplevt att det finns ett tryck från Vingåkersborna på att bion öppnar igen. De får svara på många frågor.
- Folk frågar hela tiden "när öppnar ni igen?", säger Karl-Erik Österman.
Om bidraget beviljas från Svenska filminstitutet kommer också Vingåkers kommun att går in med bidrag och föreningen har därmed pengar till den nya utrustningen. Till det tillkommer kostnader, bland annat satellitutrustning för att kunna ta emot direktsändningar av opera och konserter samt utrustning för att kunna visa film i 3D. Detta täcks inte av digitaliseringsbidraget och pengarna måste föreningen skaffa på annat sätt.
- Men 3D måste vi ju ha, det blir vi tvungna till, säger Karl-Erik Österman och hänvisar till att allt fler filmer produceras i 3D och att publiken i dag vill kunna se 3D-filmer.