Förvaltningen har genomfört en inventering av vilka sysslor som personliga assistenter ska göra, och vad för sysslor utöver dessa som assistenter kan få krav på sig att utföra.
Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) konstaterar att han känner igen problematiken eftersom han själv har arbetat som personlig assistent.
Inventeringen som bland annat grundar sig på en enkät visar att personliga assistenter stundom kan tilldelas sysslor som det inte är meningen att de ska göra utifrån de regler som finns. Och det framkommer exempel på arbeten som assistenter gör som inte är okej, slår Skoglund fast.
– Vi har personal som är katt- och hundvakter, barnvakter och som vid större middagar får laga mat och servera gästerna. Då har man missuppfattat vad LSS innebär, slår Skoglund fast.
Det är i grunden även en arbetsmiljöfråga för de anställda om vad de ska acceptera att göra för "sin" brukare.
– Detta behöver styras upp. Men jag förstår att när man som assistent arbetar i en familj kan man bli en "del" av den. Det kan vara svårt att sätta gränser på vad man ska göra och på vad man inte ska göra, men vi får inte glömma vad lagstiftaren vill med LSS, betonar Skoglund.
Vid nämndsmötet kom en specifik fråga upp i sammanhanget. Ska en personlig assistent köra en brukares bil om det finns en sådan? En del anser att man inte ska köra över huvud taget, men Skoglund delar inte den uppfattningen fullt ut.
– Vad får det i så fall för konsekvenser för brukaren? Det som lagen säger är att assistenten ska göra det som brukaren inte längre kan göra.
Men, betonar Skoglund, det är komplicerat eftersom det även gäller försäkringsfrågor vid bilkörning, och om bilen är i dåligt skick med godkänd för att köra, hur gör man då? Frågorna kring bilkörning återremitterades till förvaltningen för vidare utredning.