Tunnbinderiet har hållit lördagsöppet under sommaren, men för resten av året är det bokningar som gäller. Utöver trätunnornas dag då, där nyfikna själar kunde gå guidade visningar, uppleva produktionen av ekfat på nära håll och få sätta sin fot inne i "ekliggarnas sal" för att beskåda de enorma lagringsfaten som genom historien funnits under Stockholms slott, men som i dag utgör museiföremål.
– Det här är så intressant, jag har varit här en gång förut men just den här gången var det min son och hans hustru som ville hit och då följde jag med. Jag är intresserad av hantverk överhuvudtaget, säger Viviann Carlsson, som bor nära Lännäs, i Örebro kommun.
Den första av två guidade visningar under dagen lockade ett 25-tal personer. Tunnbindarmästaren Johan Thorslund var den som lotsade besökarna genom tillverkningsprocessen av trätunnor. Mången åhörare ställde nyfika frågor under visningen, vilket även Johan Thorslund gjorde, för att engagera dem som samlats.
– Det bästa med sådana här dagar är återkopplingen man får. Det är en härlig uppmuntran för det jag håller på med, och det att folk åkt långväga för att komma hit visar på en entusiasm, säger Johan Thorslund.
Efter guidningarna, som också gick in närmare på vad för träslag som används och hur dessa kapas ned och klyvs, startade produktionen av 40-literstunnor. Då fick besökarna med egna ögon se hur trästavarna till tunnorna görs och sedermera vara med om eldningsproceduren som ger tunnorna den särskilda karaktär, vilket i sin tur är med och genererar smak till den dryck som tunnan sedan fylls med.
Några av de tiotalet medarbetare som vanligtvis jobbar i lokalerna berättar att människor som kommer med frågor är intresserade på olika fronter. Det finns dem som är intresserade av själva hantverket, andra som är inne på whiskeyspåret och smaksättningsfrågor som hör till detta, och ytterligare några som gillar att ha tunnorna som utsmyckning i till exempel trädgården.
Nog fanns det människor av de alla de sorterna på plats under trätunnornas dag.