Det låter kanske som något hämtat ur ett avsnitt ur CSI på tv. Men faktum är att de yttre koppardetaljerna på Västra Vingåkers kyrka numera är infärgade med en för det blotta ögat osynlig dna-vätska. Det dna som koppardetaljerna på Västra Vingåkers kyrka är bestrukna med har en unik kod och är därför spårbart. Metallen blir därmed identifierbar och kan knytas till just denna kyrka.
Skulle stulen metall påträffas i exempelvis en bil kan den via den unika dna-koden knytas till ett eventuellt brott. Uppköpare som oförsiktigt eller medvetet köper upp stulen metall riskerar att kunna ställas till ansvar för häleri och det blir därmed svårt för tjuvar att sälja metall om uppköpare blir mer försiktiga och använder utrustning för att leta efter märkning.
Dna-märkningen lämnar också spår i bilar, på kläder, fingrar och verktyg som varit i kontakt med kopparen, vilket innebär att om polisen griper en tjuv så kan personen sannolikt kopplas till flera brott om den varit i kontakt med dna-märkt metall.
Kyrkvaktmästaren Karin Bonnevier visar de skyltar som ska sättas upp på kyrkan som en varning till dem som kan tänkas vilja stjäla koppar från Västra Vingåker kyrka.
- Jag blev själv förvånad när jag hörde om vad priset på koppar är. Det ligger på runt 50 kronor per kilot. Man har ju läst så mycket om att koppar är stöldbegärligt så jag trodde nästan att det stigit till något som guld eller något annat ädelt, men 50 kronor kilot är ju inte mycket pengar. Det tråkiga är ju att det blir skador när de stjäl och det vill vi inte ha på vår fina nyrenoverade kyrka, säger Karin Bonnevier.
Den som ligger bakom att Västra Vingåkers kyrka och många andra kyrkliga byggnader nu märks med dna är Kyrkans försäkring, alltså kyrkans försäkringsbolag. Kyrkans försäkring är något av pionjärer på området och samarbetar med det brittiska företaget Smart Water som levererar metallmärkningssystemet. I Storbritannien har man kunnat konstatera att märkningen har en effekt i att minska stölderna.
Enligt Kyrkans försäkring har den svenska Rikspolisstyrelsen varit mycket positiv till märkningen och polisen har redan i dag möjlighet att leta efter märkningen på metall. Märkningen är beständig i fem års tid och måste därefter göras om.
- Vi tror på det här. I England har man haft stora problem med stölder av koppar och sett att systemet varit effektivt. Den svenska polisen utbildas just nu i hur man hanterar detta. Det är en väldigt smart grej tycker jag, säger Anders Lindskog som är kyrkogårdsföreståndare inom Västra Vingåkers och Österåkers kyrkliga samfällighet.