Thamer Ibrahim var en av dem som delade mig sig av sin berättelse vid tisdagskvällens berättarkväll på Vingåkers bibliotek. Bland åhörarna satt också hans fru och son.
Han berättade om IS, om flygplanet och bomben som föll nära huset när familjen åt middag, om branden som följde, om flyktbilen och om tårarna i den.
Enligt Tiina Rokka från föreningen "Vingåker växer tillsammans" finns det ett stort behov för utlandsfödda att träda fram ur flyktingstatistikens siffror och berätta om sig själva och sina öden.
I fjol var temat under de två berättarkvällarna "Ny i Sverige", I år är temat "Vägen till frihet".
Tiina Rokka berättade bland annat om vad som hänt med människorna som medverkat vid tidigare berättarkvällar. Hon berättade om kvinnan de två handikappade barnen som numera bor vid den sörmländska kusten och om familjen med de fyra sönerna, som numera har fått uppehållstillstånd och bor i Stockholm.
– De läser på SFI och de mår bra, men de saknar oss i Vingåker jättemycket, sa hon.
Muayad Naser Naoom delade också med sig av sin berättelse. Han kom till Sverige för åtta år sedan tillsammans med sin fru och sina två döttrar.
– Vi utsattes för påtryckning och hot av beväpnade grupper. De hotade att föra bort min hustru och mina döttrar om vi inte samarbetade, berättade han.
Trots upprepade försök har familjen fortfarande inte fått uppehållstillstånd.
– Min hustru mår inte bra och vi får ingen hjälp. Därför ber jag er om hjälp och stöd för att vi ska kunna stanna. Vi drömmer om att kunna stanna här, sa han.
Den andra berättarkvällen planeras till november. Däremellan infaller FN-dagen, den 24 oktober.
– Då planeras en manifestation på Slottsskolan, berättade Tiina Rokka.