Därför saknas Katrineholm helt – på populära eventet

Samtidigt som kvinnodagen firas på flera håll lockar också den årliga korv- och brödfestivalen på lördag.
I år är Båsenberga hotell i Vingåker med för första gången.
Men i Katrineholm saknas stopp helt och hållet.

Tobias Danielsson berättar att Båsenberga ska vara med på korv- och brödrundan för första gången på lördag. Hjortkorv med senap och tunnbröd, allt med lokala råvaror, blir det.

Tobias Danielsson berättar att Båsenberga ska vara med på korv- och brödrundan för första gången på lördag. Hjortkorv med senap och tunnbröd, allt med lokala råvaror, blir det.

Foto: Emma Eriksson, Rocco Gustafsson

Vingåker2025-03-06 20:03

Nyheten i korthet

  • Den årliga korv- och brödrundan i Sörmland äger rum på lördag, med 55 matproducenter som deltar, 15 fler än förra året.
  • Båsenberga hotell i Vingåker deltar för första gången, med lokalproducerad korv och andra lokala produkter, som Julita rapsolja.
  • Trots ökningen av deltagare, deltar inga företag från Katrineholm i år, något som arrangörerna hoppas ändra till nästa år.

Korv- och brödrundan brukar dra mycket folk och har arrangerats av Sörmlands matkluster under flera år. Från början hette det korv- och brödfestivalen i Stallarholmen, men med pandemin flyttade festivalen ut på gårdar och till producenter och blev en runda, som gjorde succé. I år deltar 55 matproducenter, 15 fler än förra året. 

På lördag är det dags igen, med två deltagare i Vingåker. Det är Vingåkers lanthandel vid OKQ8-macken i Vingåker, som från sin grillvagn säljer lokalproducerad korv, samt andra lokala produkter som kött, sylt, surdegsbröd och tunnbröd. 

För första gången deltar Båsenberga hotell i korv- och brödrundan. 

undefined
Tobias Danielsson är ansvarig för kök och restaurang på Båsenberga.

– Jag har haft kontakt med Sörmlands matkluster i två och ett halvt år, men vi har gjort så mycket annat, säger Tobias Danielsson, köks- och restaurangansvarig på Båsenberga och själv korv- och brödälskare. 

– Man äter det i hela världen, men det är så himla svenskt också. Man kan äta det på alla möjliga sätt, från hotdogs till hantverkskorvar, med olika former av senap och ketchup, det finns en uppsjö av sätt att sätta ihop dem. Alla i vår familj älskar korv. 

Under lördagens runda ska Båsenberga laga lokal hjortkorv, med kött från grannen Jerkers hjortar på stekhäll utomhus, förutsatt att vädret är någorlunda. 

– Vi ska ha tunnbröd av mjöl från Warbro kvarn och vi ska göra egen senap, tillsammans med Erika Larsson från Julita rapsolja. 

Dessutom ska Båsenberga sälja sin egen vinteröl från lokala bryggeriet Lövåsen. Grönkålen som serveras till hjortkorven är också lokal.

Tobias Danielsson hoppas på mycket folk. 

– Jag hoppas de hittar till oss. För oss är det nytt. Jag håller tummarna för vädret. Men det kan gärna vara lite grått, vi tänder eldar och det kan bli väldigt mysigt. 

I årets korv- och brödrunda är inga företag i Katrineholm med. Tidigare har flera deltagit, som Sjöholms gård, Bruksholmen, Fridhems kaffestuga och Båltsnäs gård. 

undefined
Rocco Gustafsson från Sörmlands matkluster.

– Jag har inget bra svar på varför inga i Katrineholm deltar. Korv- och brödrundan är öppen för alla, inte bara för medlemmar, och vi är 15 fler deltagande företag jämfört med förra året, säger projektledaren för Sörmlands matkluster, Rocco Gustafsson. 

Smart tror han, är att prata ihop sig och stå tillsammans. Där festivalen började en gång i tiden, i Stallarholmen, är det 12 företag som visar upp sig nu på lördag. Båsenberga som slår ihop sina påsar med Julita rapsolja är ett annat exempel. 

– För besökarna är det roligare när många står tillsammans. 

Till nästa år funderar Rocco Gustafsson på om Matkluster och exempelvis +Katrineholm kan göra något tillsammans, för att öka deltagandet härifrån. 

Jakob Jansson, vd för +Katrineholm, tycker att den idén är utmärkt. 

– Jag äter upp hela Roccos utsträckta hand och underarmen med, utbrister han. 

Han tror att det finns olika anledningar till varför ingen producent från Katrineholm är med i år. 

– Det vi vet är att många av våra producenter faktiskt säljer slut och därför inte kan vara med. Sjöholm som har jättegoda korvar till exempel, jag vet att de har haft slut i parti och minut. 

Han kan också tänka sig att +Katrineholm är medskyldiga till att varorna tar slut. 

– Vi har köpt in många varor från lokala producenter, det kanske bidragit? 

De flesta deltagare i korv- och brödrundan håller öppet mellan 10 och 16. 

Karta: Båsenberga Hotell & Konferens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!