I dagarna kom hans senaste bok, "Hur gick det sen?", som utgår från sådant han läst i Bibeln och fått honom att börja fundera, filosofera och, ja, kuckelura.
Boken är den tredje och sista i hans serie av essäsamlingar, som utgår från Bibelns berättelser men tar läsaren med bakom bibeltextens kulisser. Tonen är carlquistskt humoristisk, även om ämnenas fundament kan vara nog så allvarliga.
I sina två tidigare böcker lyfte Vingåkersprästen ur Bibeln fram moderna företeelser som självmordsbombare och curlingmammor och frågade sig, till exempel, på vems sida Gud står när kristna drar ut i krig. I "Hur gick det sen?" söker han veta mer om vad som hände efter att Bibelns berättelser, ofta på ett abrupt sätt, avslutats.
– Behovet av att få veta fortsättningen har nog funnits i alla tider, säger Jan Carlquist.
Omslagsillustrationen till hans nya bok är ett talande exempel. Den visar hur Abraham tas emot i hemmet av en ilsken hustru Sara – beväpnad med en brödkavel. Den nästan 3 000 år gamla historien om det åldriga paret som mot alla naturlagar blir föräldrar, berättar hur Abraham så när offrar sonen Isak till Guds ära.
– Jag har läst teologi i 60 år och denna historia kommer alltid tillbaka. Den finns i gamla testamentet men omnämns också i det nya, där Abraham utmålas som en troshjälte. När jag förberedde mig inför att prata om Abrahams offer i min bibelgrupp, slog det mig att ett barn ju faktiskt har två föräldrar. Men Sara och hennes roll har inte tagits upp någonstans i all teologisk litteratur jag läst.
– Vad sa hon när Abraham gav sig iväg för att offra sonen? Visste hon? Vad sa hon när de kom hem? Jag tror inte att han vågade berätta. Hon var ingen underdånig varelse.
Carlquists essäer – somliga liknar dem vid kåserier – är frukten av hans egen vetgirighet och nyfikenhet. Bakom texterna ligger intensiva studier av kristna legender, litterärt forskande och, emellanåt, grävande. Men han söker inte i Bibeln efter sådant han vill veta mer om. Det bara kommer till honom.
– Med åren har det samlats fromt damm som skyler bibeltexterna. Men plötsligt är det som att någon blåser bort det.
"Hur gick det sen?" följer med som ett tema i flera av bokens kapitel. Men Carlquist tar också upp de sju dödssynderna och försöker förstå varför egenskaper som avund och kättja stämplats som just synder.
– När Gud skapade människans sexualdrift, till exempel, var det ju genialiskt! Men när egoismen kommer in i bilden – och det är i den som alla synderna bottnar – så att det bara gäller vår egen tillfredsställelse, det är då den blir en synd.