Peter Kempinsky och Gunnar Elg bor alldeles intill Vingåkersån i Spånga utanför Vingåker. De är vana med att ån flödar av vatten, men denna sommar har ån varit mer eller mindre torrlagd vid åtminstone tre tillfällen. De senaste tre veckorna har det varit litet eller inget flöde alls.
- I går kväll (torsdag) var det helt torrlagt. Då kom det inget vatten alls. I dag flödar det en aning i alla fall men det är ju långt ifrån så mycket som det ska vara. Det saknas nog 1–1,5 meter, säger Peter Kempinsky och visar sin brygga från vilken han brukar ta ett dopp vilken nu är svårt på grund av avsaknaden av vatten. I en av fårorna utanför hans tomt ser man bara sten just nu.
Gunnar Elg anser att fiskarna och övrigt djurliv far illa.
- I går, när det stod helt stilla låg fiskarna i små vattenfyllda hål och bara kippade efter andan. Det ser ju inte så trevligt ut heller, det är ju alldeles gyttjigt. Jag brukar pumpa upp lite sommarvatten ur ån för att kunna vattna men det går ju inte nu, säger Gunnar Elg.
- I går kom det fyra grabbar dragande på kanoter. De var på väg till Nyköping. Det står ju att det är en kanotled här på kartan men det fanns ju inget vatten, säger Peter Kempinsky.
Varför ån emellanåt är helt torrlagd är ett mysterium för Gunnar Elg och Peter Kempinsky.
- Vi vet inte varför. Vi har inte fått någon information heller. Det måste ju vara någon uppströms som stängt av flödet. Vi ringde Vingåkers kommun men de hade ingen aning, säger Gunnar Elg.
Förklaringen till att vattenflödet varit lågt vid Spånga får vi från Per Bengtsson som är kontaktperson för Vingåkers kraft AB.
- Vi håller på att renovera Ålödammen som är den damm som reglerar Högsjön. Vi har varit tvungna att tappa förbi vatten under arbetet. Nu kommer vi att släppa på vattnet igen så nivåerna bör öka inom kort, säger Per Bengtsson.
Hos länsstyrelsen i Nyköping finns ett beslut daterat 3 juli i år som ger Vingåkers kraft AB rätt att genomföra underhållsarbete vid Ålödammen genom att anlägga en temporär hålldam vid dammens mittre utskov för att kunna byta ut luckor och gåtverk. Länsstyrelsen ställde i samma beslut villkor att regleringsgränserna i Högsjön, som gäller sedan Ålö regleringsdamm laglighetsförklarades 2 juli 1947, ska hållas under och efter att arbetet är utfört. Dessutom ställde länsstyrelsen villkoren att arbetet ska genomföras på ett sätt som minimerar grumling samt att maskiner som används ska kontrolleras så att läckage av olja och diesel till mark och vatten undviks.
Gällande dämningsgräns för Högsjön är +50,66 meter över havet och sänkningsgräns +50,03 meter över havet.