DÄlig efterfrÄgan pÄ ekokött slÄr mot grisbönderna

Konsumenterna köper nÀrproducerat men nobbar ekologiskt Krav-kött under coronatiden. "JÀttesynd", tycker grisbonden Mats Schörling.

"Om folk visste att det Àr samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benÀgna att köpa köttet", sÀger grisbonden Mats Schörling.

"Om folk visste att det Àr samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benÀgna att köpa köttet", sÀger grisbonden Mats Schörling.

Foto: Stina JĂ€rperud

VingÄker2020-08-31 19:30

Coronakrisen fÄr svenskarna att köpa mer nÀrproducerat griskött, men inte Krav-ekologiskt sÄdant, enligt grisbonden Mats Schörling pÄ Brene gÄrd i VingÄker.

Krav-certifieringen innebÀr strikta regler angÄende djurvÀlfÀrd och anvÀndning av kemikalier i jordbruket. HÄllbarhetsmÀssigt Àr produktionen pÄ en Krav-gÄrd, som Brene, dÀrför "bÀst i klassen", tycker Mats Schörling.

Har du mÀrkt av att konsumenterna vill unna sig lite mer vardagslyx nÀr de nu sitter hemma oftare?

– Nej, det Ă€r inget som har slagit igenom, sĂ€ger Mats Schörling och fortsĂ€tter:

– MĂ„nga konsumenter vill göra nĂ„got gott men tycker att det rĂ€cker med att köpa nĂ€rproducerat kött.

En anledning till varför konsumenterna inte slÄr till kan vara priset, Krav-kött Àr dyrare Àn konventionellt flÀsk. Men Mats Schörling anser att det ocksÄ Àr en marknadsföringsfrÄga.

– VĂ„rt kött Ă€r ofta vĂ€ldigt anonymt, det Ă€r jĂ€ttesynd givetvis sĂ€ger han.

I teorin skulle Mats Schörling ocksĂ„ kunna profitera pĂ„ den stora efterfrĂ„gan pĂ„ nĂ€rproducerat mat. Men köttet frĂ„n Brene gĂ„rd sĂ€ljs pĂ„ stora livsmedelsbutiker i hela Sverige. DĂ€r ligger fokuset pĂ„ att det Ă€r ekologiskt och det framgĂ„r inte att grisarna har bökat i VingĂ„kersbygden. 

Mats Schörling försöker dÀrför att ta fram ett eget varumÀrke för att kunna sÀlja sitt kött lokalt och regionalt.

– Om folk visste att det Ă€r samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benĂ€gna att köpa köttet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!