Coronakrisen fÄr svenskarna att köpa mer nÀrproducerat griskött, men inte Krav-ekologiskt sÄdant, enligt grisbonden Mats Schörling pÄ Brene gÄrd i VingÄker.
Krav-certifieringen innebÀr strikta regler angÄende djurvÀlfÀrd och anvÀndning av kemikalier i jordbruket. HÄllbarhetsmÀssigt Àr produktionen pÄ en Krav-gÄrd, som Brene, dÀrför "bÀst i klassen", tycker Mats Schörling.
Har du mÀrkt av att konsumenterna vill unna sig lite mer vardagslyx nÀr de nu sitter hemma oftare?
â Nej, det Ă€r inget som har slagit igenom, sĂ€ger Mats Schörling och fortsĂ€tter:
â MĂ„nga konsumenter vill göra nĂ„got gott men tycker att det rĂ€cker med att köpa nĂ€rproducerat kött.
En anledning till varför konsumenterna inte slÄr till kan vara priset, Krav-kött Àr dyrare Àn konventionellt flÀsk. Men Mats Schörling anser att det ocksÄ Àr en marknadsföringsfrÄga.
â VĂ„rt kött Ă€r ofta vĂ€ldigt anonymt, det Ă€r jĂ€ttesynd givetvis sĂ€ger han.
I teorin skulle Mats Schörling ocksÄ kunna profitera pÄ den stora efterfrÄgan pÄ nÀrproducerat mat. Men köttet frÄn Brene gÄrd sÀljs pÄ stora livsmedelsbutiker i hela Sverige. DÀr ligger fokuset pÄ att det Àr ekologiskt och det framgÄr inte att grisarna har bökat i VingÄkersbygden.
Mats Schörling försöker dÀrför att ta fram ett eget varumÀrke för att kunna sÀlja sitt kött lokalt och regionalt.
â Om folk visste att det Ă€r samma grisar som de ser springa utomhus, skulle de vara mer benĂ€gna att köpa köttet.