Den 19 september upphör allas mandat.
– Då börjar serien om. Och då har alla 0 poäng igen, säger Martin Larsson.
Vägen till livskvalitet spelar i den lokala serien, punkt slut.
– Det blir vår tredje valrörelse nu. Så vi börjar bli rutinerade.
– Först satt vi i majoritet, sedan i opposition. Så jag har prövat båda sidorna. Ges vi möjlighet att styra efter det här valet, så tror jag att vi kommer att göra det bättre än första gången.
Ville se hur det fungerade
Martin Larsson hade bestämt sig för att han skulle gå på ett kommunfullmäktigemöte, någon gång i sitt liv. Så skedde i samband med att han flyttade till Skogens gård, 13 kilometer nordost om Vingåker.
Men Martin Larsson gillade inte det han upplevde i salen på andra våningen i Åbrogården. Bland annat reagerade han på att man angrep personer i stället för sak.
Hade två val
– Då finns det bara två saker att göra, antingen gillar man läget eller så tar man ansvar för en förändring.
Han tittade runt bland de olika partierna. Kunde köpa ett och annat av innehållet. Men inte hela paketet.
– Jag har alltid varit intresserad av samhället och utvecklingen. Men jag kan inte säga att jag stått åt ena eller andra hållet. Du förstår säkert hur jag röstar lokalt. Men jag splittar oftast mina röster till riksdag och landsting. Och jag väljer mer efter person än parti.
Ett nytt parti
I stället fick det bli ett nytt parti, ett parti som arbetar för Vingåker och Vingåkersbornas bästa. Den viktigaste frågan inför valet är, enligt Martin Larsson, att hela Vingåker ska leva.
– Att vi ska ha en tätort med ett väl fungerande centrum med service, en puls. Och att vi ska ta tillvara på den stora tillgången som finns utanför Vingåker, naturen.
Vuxna må ha en bit att ta sig till butiken, eller arbete.
– Men barnen ska ha nära till skolan.
– Vi har en så fördelad åldersstruktur i Vingåker. Människor bor här fram till de är 20–25 och återkommer när de är 45 eller äldre. Vi måste få folk mellan 25 och 45 att också vilja bo här och då är skolan och arbetstillfällen oerhört viktiga.
Samarbetat
Under de första fyra åren samarbetade VTL med alla partier utom Socialdemokraterna. Den senaste perioden har de haft ett visst samarbete med de borgerliga.
– Vi är öppna för samarbete med alla som tycker som vi.
Ett annat krav är att den de samarbetar med ska kunna lyssna.
– En politiker måste kunna lyssna på vad medborgarna vill.
– Man måste ha en nära kontakt med medborgarna, annars kan man fatta beslut som inte hjälper dem det minsta, snarare tvärtom.
Ett lokalt behövs
Därför anser Martin Larsson att rösten inte bara är viktig på valdagen, utan även alla dagar mellan valen.
– Tillsammans ska vi utveckla kommunen, det kan inte en enstaka politiker göra.
Ibland händer det att han springer på människor som säger ”synd att ni inte finns på riksnivå, då hade jag röstat på er”. Men VTL är och förblir ett Vingåkersparti.
– Vi behövs för att vi är lokala och vi är nytänkande. Merparten av oss är vanliga medborgare som klivit in i politiken.
Växer stadigt
I dag har Vägen till livskvalitet (VTL) över 50 medlemmar. 20 av dem har tillkommit bara det senaste året.
– Jag tror att många känner att nu är det dags att göra något.
– Det kommer att bli trångt i flygeln på Skogens Gård på valvakan den 19 september.