Chefen tar till ledord för skolutvecklingen

Systematik. Analys. Men också kreativitet. De är ledorden för kommunens mest fingerfärdiga förvaltningschef, som rivstartat mot målet att utveckla och förbättra skolan i Vingåker.

Skolchef3 HW 150218.jpg

Skolchef3 HW 150218.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Vingåker2015-02-22 17:10

– Jag förväntar mig stordåd, absolut. Av både mig själv och medarbetarna.

Den 1 november i fjol kom Lena Sahrblom från hemmet i Stora Mellösa till första arbetsdagen som chef för Vingåkers barn- och utbildningsförvaltning. Snart har det gått fyra månader på jobbet. Det har räckt; Sahrblom behöver inget hundår på posten, är redan introducerad, initierad, med i matchen.

– Långsamhetens lov är inte riktigt min grej, ler hon.

Så har hon också en trygghet i en gedigen erfarenhet av skolans värld, förvaltningsuppdrag och ett mångårigt ledarskap. Lena Sahrblom, 53, har lärarexamen, har arbetat som grundskolerektor, gymnasiechef, vd för utbildningsföretaget Rytmus AB och har varit med och startat gymnasiala friskoleverksamheter. Hon har varit kommunchef – fyra år i Hällefors/Grythyttan – och arbetat som omvärldsanalytiker vid Regionförbundet i Örebro, där hon bott i 30 år.

– Jag är generellt en vetgirig person och har tillåtit mig att söka jobb efter intresse. Jag drivs inte av status utan av meningsfullheten i uppdraget.

Därför har hon nu sökt sig tillbaka till skolan.

– Där händer saker, där görs det gott för andra människor. Därför ville jag fortsätta med skola och skolutveckling. Det är ett viktigt och relevant område. Många barn skrivs in i verksamheten redan i 1-årsåldern, och förskola och skola är en jättestor del av många människors vakna liv.

Många av dem har hon redan hunnit träffa eller prata med: lärare, rektorer, elever, föräldrar, politiker, personal- och ekonomienheterna i kommunhuset. Hon ser stora fördelar med den lilla kommunen.

– Det är så mycket enklare att få grepp om helheten. Här kan vi samla alla lärarna i ett rum – även om det behövs ett stort rum! Jag har inte fler än nio nära medarbetare, vilket skapar en smidig grupp.

Sahrblom, hennes team på förvaltningen, skolledarna och deras personal står inför stora utmaningar. Prioritet ett är att få upp elevernas resultat i grundskolan. Måluppfyllelsen är inte den bästa, konstaterar Sahrblom:

– Den ligger på eller under rikssnittet. Varför? Vi har en bra procentuell närvaro, duktiga lärare, smarta barn. Men vi behöver verkligen ta reda på vad vi gör fel och sedan skapa förutsättningar för att göra rätt.

Det är där hennes ledord kommer in i bilden.

Systematik, för att förstå vikten av sammanhangets olika delar och att verkligen fokusera på dem. Analys, för att dra lärdom av vad åtgärderna leder till. Kreativitet, för att våga tänka nytt och sedan tänka om när resultatet inte blir det avsedda.

– Jag kan nog uppfattas som krävande. Men också stimulerande, säger Sahrblom som förväntar sig en stor arbetsinsats av alla som tar plats på skolutvecklingståget.

Själv kommer hon att palla trycket, försäkrar hon och drar paralleller till sin första yrkesbana: som konsertpianist och professionell musiker.

– Den har lagt grunden till ledaren jag är i dag och har gett mig ett öppet sinne. Att spela inför 1 000 personer och bli recenserad är en utsatthet som gör att man får självinsikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om