Tidigare i somras installerade Vingåkershem ett nytt brandlarmssystem för att minska risken för brand, och samtidigt satte man in så kallade spisvakter för att spisen ska stängas av efter en viss tid.
Detta för att undvika att plattor och mat glöms på spisen. Vilket händer ibland. Senast för några dagar sedan glömde en hyresgäst en stekpanna på plattan och larmet gick.
Men Stig Gustafsson är inte nöjd med hur larmet fungerar. Vid stationen nere i entrén går larmet om det blir eld eller rökutveckling i någon bostad. Och på displayen kan man se vilken lägenhet som larmet utlösts i.
Det som upprör Gustafsson och andra hyresgäster vid Sävstagården är att det inte direkt går vidare till räddningstjänsten utan när larmet går måste någon ringa 112 för att få ut en brandbil.
– Vad händer när det sker på natten? Då står det här och tjuter och vem ska ringa till SOS? Här finns ingen personal förutom ibland när hemtjänsten kommer. På dagarna finns det ju kökspersonal hör i alla fall.
– Det är många som är oroliga här nu, konstaterar han och berättar att han varit i kontakt med Vingåkershem.
Anne-Brith Andersson är VD vid Vingåkershem. Hon berättar att Sävstagården inte är ett boende som kräver direktlarm till räddningstjänsten. Tidigare har det endast funnits vanliga brandvarnare i lägenheterna, men för att förbättra säkerheten installerade man det nya systemet.
Men eftersom det är semestertider har ännu inte en direktkoppling från larmet kopplats till Vingåkershems jourtelefon.
Tanken är att någon från Vingåkershem ska åka ut direkt när larmet går framöver.