Boende i kulturmiljön rasar mot solcellspark

Kommunägda Vingåker kraft AB vill utöka elproduktionen och bygga en solcellspark med drygt 400 paneler i kulturhistoriska Spånga. Planerna fördöms av boende i området.

Therése och Matz Johansson där kommunbolaget vill bygga solcellsparken. De motsätter sig planerna. "Det har varit lite grann som att de bara stövlat på, när de kunnat vara mer diplomatiska och ta hänsyn till oss", tycker Therése.

Therése och Matz Johansson där kommunbolaget vill bygga solcellsparken. De motsätter sig planerna. "Det har varit lite grann som att de bara stövlat på, när de kunnat vara mer diplomatiska och ta hänsyn till oss", tycker Therése.

Foto: Henrik Wising

Vingåker2020-10-12 06:31

– Det kommer att påverka oss och miljön här omkring enormt, befarar planområdets närmaste granne Matz Johansson.

För drygt två år sedan gick Vingåkers kommunfastigheter AB in i elbranschen. Då köptes företaget Vingåker kraft AB med vattenkraftverk i Billsbro och Spånga upp. Nu har mark vid kraftverket i Spånga öronmärkts för nästa satsning: en solcellspark.

Enligt förstudien ska 682 kvadratmeter tas i anspråk för sex rader med totalt 414 paneler. Solcellerna ska komplettera kraftverket och generera mer grön el. 

– Det är även kommunens önskemål. Det har funnits tankar på en solcellspark även på andra ställen, säger vd Lars Ingebrigtsen.

I Spånga har bolaget en befintlig transformatorstation att nyttja. Under ideala förhållanden ska 110 000 kWh solel per år kunna produceras.

– Det här är el vi nyttjar för eget bruk. Vi säljer den till en leverantör och får på så sätt köpa grön el tillbaka till våra fastigheter, säger Ingebrigtsen.

undefined
Vattenkraftverket i Spånga ligger alldeles intill familjen Johanssons hem.

Kostnaden är ännu inte sluträknad, men ska enligt vd inte behöva bli "särskilt hög". Upp till 20 procent ska kunna finansieras med statligt solcellsstöd.

Flera bitar måste dock falla på plats innan planen kan sättas i verket. Strandskyddsfrågan ska lösas – och länsstyrelsen vara med på noterna.

Spånga med dess industrihistoria – här har bland annat funnits järnbruk, trämassafabrik och kvarnar – är utpekad som ett mycket värdefullt kulturhistoriskt område. 

Olof Pettersson, arkeolog vid länsstyrelsen, ser inte att kulturminneslagen hindrar en solcellspark:

– Vi tycker det är bra att man utnyttjar platsen. Ur fornlämningsaspekten kanske det inte är så farligt, beroende förstås på vilka markingrepp som görs. Störst påverkan är solcellsparkens visuella intryck, men det tar vi inte ställning till.

Det gör däremot grannarna. Matz och Therése Johansson bor intill kraftverket och får en skog av solpaneler som utsikt.

– Det kommer alldeles att förstöra den vackra miljön som omger oss. Vi är också rädda att det kommer att påverka fastigheternas värde negativt, säger Matz Johansson.

Han ställer ingreppet i bruksmiljön och landskapet vid Spångån mot skattebetalarnas nytta av solcellsparken.

– Det brukar ta tio år innan en sådan här investering lönar sig – kanske 20 när det inte finns någon i närheten som är direkt förbrukare av elen.

undefined
Paret Johanssons negativa inställning till solcellsplanerna delas av deras närmaste grannar.

Johanssons närmaste grannar är också starkt ogillande till planerna.

– Solceller är en fantastisk idé. Men jag tycker det är märkligt att de vill placera dem i den här miljön. Jag förstår inte heller hur de har råd med det, när de varken sköter underhållet av kraftverket eller rensar i ån och inte tycks få någon ekonomi i kraftverksamheten, säger Katarina Ulfsdotter.

– Solcellsparken kommer inte att vara i mitt ögonfång, men det vore att förstöra gammal kulturmark att sätta upp den, tycker Gunnar Elg.

Naturen runt kraftverksdammen uppskattas av fågelskådare – till exempel Lennart Hellquist i Vingåkers naturskyddsförening. Han känner inte till bolagets planer men förutsätter att föreningen ges möjlighet att yttra sig.

– Jag svårt att se att en solcellspark skulle störa fågellivet. Det är i sådana fall om det blir fråga om guidningar och visningar, säger han.

Byggstart kan ske våren 2021. I bolagets politiskt valda styrelse har Tommy Persson (M) och Lars-Göran Karlsson (SD) lagt in protester mot satsningen.

Mycket högt kulturvärde

När länsstyrelsen 2014 gjorde en kulturhistorisk inventering utmed Nyköpingsåns system, ringades miljön i Spånga in som mycket värdefull.

Här har dokumenterats bebyggelse tillbaka till 1400-talet. Lämningar från 1600-talet och framåt berättar om järnbruk, trämassefabrik, kvarnar och sågar.

Platsen anses ha ett mycket stort kunskapsvärde, men även ett stort upplevelsevärde. Bruksvärdet symboliseras av det ännu aktiva vattenkraftverket.

Källa: Länsstyrelsen i Södermanland

Karta: Spånga Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!