Beslutet var olagligt – JO kritiserar Vingåkers kommun

JO kritiserar Vingåkers socialnämnd. Kommunen får bland annat kritik för att ha agerat partiskt i en vårdnadstvist, men även för att inte ha verkställt ett beslut om umgängesstöd, trots att tingsrätten beslutat om det. "Vi ser allvarligt på kritiken", säger Marjo Koivumaa Koistinen, socialchef.

Marjo Koivumaa Koistinen, socialchef i Vingåkers kommun, ser allvarligt på JO-kritiken.

Marjo Koivumaa Koistinen, socialchef i Vingåkers kommun, ser allvarligt på JO-kritiken.

Foto: Herman Öberg

Vingåker2024-09-28 15:53

Under en pågående vårdnadstvist mellan två föräldrar gjorde en tjänsteman på socialförvaltningen i Vingåkers kommun en skrivelse kring en pappas lämplighet för umgänge. Skrivelsen gjordes som svar på frågor som mammans juridiska ombud ställt till socialförvaltningen.

Skrivelsen lämnades in till tingsrätten av mammans ombud, vilket ledde till att tingsrätten ändrade det umgänge som mamman och pappan hade kommit överens om. I skrivelsen skrev handläggaren dessutom att det var fråga om "socialnämndens uppfattning" i de frågor som den handlade om.

JO konstaterar i sitt beslut att förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet har lagkrav på att beakta allas likhet inför lagen samt vara sakliga och opartiska. När en domstol ska pröva ett familjemål kan det i vissa fall behövas yttrande från socialnämnden, som exempelvis när det gäller beslut om umgängesstöd. Vid sådana yttranden ska nämnden ange sin inställning till om umgänge med umgängesstöd är praktiskt genomförbart. Nämnden får däremot inte yttra sig över om ett umgänge med umgängesstöd är lämpligt eller inte. 

JO anser att handläggaren på socialtjänsten borde ha förstått att skrivelsen skulle kunna användas till mammans fördel i vårdnadstvisten. "För att inte riskera att förtroendet för socialtjänstens verksamhet skulle påverkas borde skrivelsen över huvud taget inte ha upprättats", skriver JO i beslutet.

Vingåkers kommun kritiseras även för att inte ha verkställt ett umgängesbeslut som gäller samma personer som nämnts ovan. Det beslut om umgänge med umgängesstöd som tingsrätten fattat upphörde eftersom förvaltningschefen beslutade att det skulle upphöra med stöd av arbetsmiljölagen. 

"Även om jag förstår att en nämnd i vissa svåra situationer behöver värna om de anställdas trygghet och säkerhet, är det trots det domstolens uppgift att fatta beslut om umgängesstöd" skriver JO och konstaterar att socialnämndens avbrytande av det umgängesstöd som beslutats av tingsrätten skett trots att det inte finns lagligt stöd för nämnden att göra detta. "Nämnden förtjänar kritik för sitt agerande" skriver JO och avslutar ärendet.

Marjo Koivumaa Koistinen är kommunens socialchef. Hon berättar att socialförvaltningen nu kommer att se över om några rutiner kan behöva ändras för att undvika att kommunen i framtiden ifrågasätts gällande kravet på saklighet och opartiskhet.

– Vi ser förstås väldigt allvarligt på JO-kritiken, säger Koivumaa Koistinen.

Gällande beslutet att avbryta umgänget med umgängesstöd mellan pappan och barnet konstaterar Marjo Koivumaa Koistinen att beslutet fattades innan hon själv tillträtt som socialchef.

– Jag kan inte heller gå in det enskilda fallet djupare på grund av sekretess, men kan säga att här fanns det behov av att ta hänsyn till personalens arbetsmiljö och säkerhet och min företrädare gjorde en avvägning med de berörda. Generellt kan umgängesfrågor ofta vara väldigt svåra och laddade. Ibland kan det finnas våld i nära relation att ta hänsyn till. Men vi får aldrig överpröva vad tingsrätten har bestämt eller yttra oss om lämplighet. Vi tar nu lärdom av det som JO kritiserar oss för så att det inte upprepas i framtiden, säger Marjo Koivumaa Koistinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!