Beslutade om mobilförbud i skolan – kan vara olagligt

En motion om att snarast införa en mobilfri skola i Vingåker bifölls på senaste mötet i kommunfullmäktige efter att oppositionen fått Sverigedemokraterna med sig och det politiska styret röstades ner.
Kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) begär nu att förvaltningsrätten ska pröva om beslutet är lagligt, något som hon tvivlar på.

Vingåkerspartiets motion om att skyndsamt införa en mobilfri skola under hela skoldagen vid alla kommunala skolor i Vingåkers kommun röstades igenom vid senaste kommunfullmäktige efter att oppositionen fått stöd av SD.

Vingåkerspartiets motion om att skyndsamt införa en mobilfri skola under hela skoldagen vid alla kommunala skolor i Vingåkers kommun röstades igenom vid senaste kommunfullmäktige efter att oppositionen fått stöd av SD.

Foto: Annika Byrde

Vingåker2025-03-01 06:32

Nyheten i korthet

  • Vingåkers kommunfullmäktige har röstat för att införa en mobilfri skola, trots tvivel om beslutets laglighet.
  • Kommunstyrelsens ordförande, Charlotte Prennfors (M), har begärt att förvaltningsrätten ska pröva beslutets laglighet, då hon anser att endast skolans rektor har rätt att besluta om mobilförbud.
  • Prennfors påpekar att det finns ett lagförslag på gång om mobiler i skolan och att man bör invänta det innan man fattar beslut.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde fick oppositionen stöd av Sverigedemokraterna och en motion från Vingåkerspartiet om att skyndsamt införa en mobilfri skola under hela skoldagen vid alla kommunala skolor i Vingåkers kommun. Detta trots att man från det politiska styret påpekat att det inte möjligt för vare sig kommunfullmäktige eller barn- och utbildningsnämnden besluta om ett förbud mot mobiler i skolan. 

Styret menar i stället att det enbart är skolans rektor som har rätten att fatta beslut om att samla in elevernas mobiltelefoner vid skoldagens början för återlämning vid dess slut, genom en särskild föreskrift i skollagen. Men mobiler kan även behövas i undervisningen i vissa fall, anser man.

– Det är dessutom ett lagförslag på gång om mobiler i skolan och vi anser att man bör invänta det, säger Charlotte Prennfors (M), kommunstyrelsens ordförande, som nu vänt sig till Förvaltningsrätten i Linköping för att få kommunfullmäktiges beslut laglighetsprövat enligt kommunallagen.

– Det finns mycket som behöver utredas. Hur gör vi exempelvis vid en inrymning, då mobilen kan vara livsavgörande? Det finns också ett behov för eleverna att kunna nå sina föräldrar under skoldagen, säger Prennfors.

undefined
Kommunstyrelses ordförande Charlotte Prennfors (M) har begärt att förvaltningsrätten ska pröva om beslutet om att snarast införa en mobilfri skola i Vingåker är lagligt.

Hon ställer sig också frågan hur vad som gäller med försäkringar, om insamlade telefoner skulle bli stulna och om det i så fall blir den enskilda läraren som får stå för självrisken.

– Låt säga att en telefon är värd 10 000 kronor i snitt, det blir stora värden om man ska ha ansvar för 25-30 telefoner.

Prennfors menar att det inte är politikens sak att besluta om ett mobilförbud i skolan utan att detta ligger på lagstiftarna i Sveriges riksdag.

– Vi ska inte utmana systemet i något där vi har tillräckliga kunskaper och göra någon sorts egen konstruktion för Vingåker. Vi anser att vi kan invänta lagförslaget, säger Prennfors.

Laglighetsprövning innebär att vissa kommunala beslut kan överklagas genom att förvaltningsrätten för en laglighetsprövning enligt kommunallagen. Alla kommunmedlemmar kan överklaga ett beslut om man tycker att kommunen har överskridit sina befogenheter eller fattat beslut som går emot gällande regler för hur ett beslut ska fattas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!