Det är en privatperson som har begärt att få ut handlingar som rör en av socialförvaltningens anställda.
Det är den anställdas CV – curriculum vitae, förteckningen över arbetslivs- och utbildningsmeriter – samt anställningsavtalet som begäran avser.
Kommunens socialchef Dag Wallströmer fann den så ovanlig att han kände sig tvingad att först ta juridisk hjälp av Sveriges kommuner och landsting. Därefter beslutade han att säga nej till begäran.
I beslutet hänvisar han till paragraf 3 i offentlighets- och sekretesslagens 21:a kapitel. Den har tillkommit till skydd för förföljd person, förutsatt att personen riskerar att bli utsätts för våld eller hot eller på annat sätt lida men om uppgifterna röjs. Bestämmelsen ska också beakta om personen har en sekretessmarkering hos Skatteverket.
Det har den kommunanställda i detta fall. Mot den bakgrunden får socialnämnden stöd av kammarrätten i sitt beslut.
I den anställdas CV och anställningsavtal finns dock uppgifter som inte bedöms vara känsliga. Dessa omfattas enligt domstolen inte av sekretesslagstiftningen.
Med hänvisning till tryckfrihetsförordningen, anser kammarrätten därför att kommunen borde ha prövat alla uppgifter i handlingarna, "maskat" det som var känsligt men lämnat ut sådant som inte är sekretess.
Privatpersonens begäran ska därför prövas på nytt.