Bekymmersamt att få vikarier till vården

Sommartider och personal vid äldreboenden och inom handikappomsorgen vill ha sin semester. Vilket nästan varje sommar skapar turbulens.

Vingåker2016-06-27 17:00

Varje sommar är det ett pusslande för att klara av att personalen inom äldreomsorgen och handikappomsorgen ska få ut semester under sommarperioden. Det är ett känt faktum.

Och en situation som många kommuner står inför att lösa. Personatillgången är begränsad på marknaden och det kan vara rena huggsexan efter utbildad personal både vid vikarietillsättning under sommaren likväl till ordinarie tjänster.

Socialnämnden har fått kunskap om att inför sommaren har rekrytering av sommarvikarier varit svårare än någonsin, enligt förvaltningen.

Socialförvaltningen konstaterar i en riskanalys:

"Rekrytering av utbildad baspersonal till våra verksamheter i äldre- och handikappomsorgen blir allt svårare och det vet vi redan. Inför stundande sommar har det visat sig svårare än någonsin tidigare.

För att få en bild av hur situationen kan komma att se ut och skapa någon form av förberedelse för vad vi ser skulle kunna inträffa har medicinskt ansvarig sjuksköterska fått i uppdrag att genomföra riskanalyser i de båda verksamheterna".

Utifrån detta har socialnämnden gett områdescheferna uppdrag att upprätta en handlingsplan med utgångspunkt från riskanalysen.

Socialnämndens ordförande Robert Skoglund (S) framhåller i en kommentar att det kommer att ske en omfattande riskanalys om personalläget inom omsorgen.

Trots att förvaltningen konstaterar att sommarens läge är värre än någonsin tidigare är situationen inte helt förtvivlad.

– Läget med personal har löst sig ganska väl. Men det har varit bekymmersamt att hitta folk till semestervikariat.

Kommunen har strävat efter att inom den ordinarie vården hålla en hög kompetens och därför har yrkesgruppen vårdbiträden blivit allt mer sällsynt.

– Nu är nästan alla undersköterskor och det borgar för en trygg och säker kunskapsbank, slår Skoglund fast.

Men med brist på såväl undersköterskor som sjuksköterskor kan nämnden framöver även anställa fler vårdbiträden.

– Det finns en stor risk att vi går åt det hållet, understryker Skoglund.

Utvecklingen inom äldreomsorgen har varit att sjuksköterskor har tagit över delar av det ansvar som läkare tidigare hade, och undersköterskor har tagit över en del sjuksköterskeuppgifter, enligt Skoglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om