Det var i september 2014 som Vingåkers kommun utförde en miljöinspektion på en avloppsanläggning i Lyttersta. Resultatet blev skarp kritik och ett föreläggande med krav på åtgärder inom ett och ett halvt år. Anläggningens slamavskiljare bedömdes som bristfällig, vilket kan tyda på att inflödet av avloppsvatten är för högt. Det konstaterades också att Sörmland vatten brustit i sin egenkontroll.
Avloppsanläggningens slamavskiljare ligger inom det vattenskyddsområde som utgör Vingåkers grundvattentäkt, varifrån stora delar av kommunens invånare får sitt dricksvatten. Bakgrunden till inspektionen var att man redan 2012 hittade E-coli, tarmbakterier, i vattentäkten.
Sörmland vattens tidsfrist för att åtgärda bristerna gick ut den 1 mars i år. Samhällsbyggnadsförvaltningen tog då fram ett förslag om nytt beslut i ärendet. Tjänstemännens förslag innebar att Sörmland vatten skulle få en ny deadline 1 oktober 2016, med hot om 375 000 kronor i vite.
Men när samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott, bestående av ordförande och vice ordförande, sammanträdde den 6 april ändrades tjänstemännens förslag till beslut. Den nya tidsfristen förlängdes till 1 juni 2017. Nämnden ska ta ställning den 19 april.
– Det var på begäran från Sörmland vatten. Jag är ingen expert på sådant här, vi måste lita på verksamhetsutövaren i det här fallet, säger Leif Skeppstedt (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Robert Davidsson (C), vice ordförande, reserverade sig mot beslutet, men ordförande har utslagsröst i utskottet. Davidsson menar att Sörmland vatten särbehandlas.
– Det är anmärkningsvärt att man äventyrar Vingåkersbornas dricksvatten. Sedan blir ärendet ännu värre när den politiska majoriteten säger att man ska gå på bolagets linje. När det handlar om privatpersoner är man stenhård, men när det gäller ett kommunalt bolag som borde ha både resurser och kompetens att åtgärda detta kan man flytta fram datumet.
I verksamhetsområdet för avloppsanläggningen ingår bara fem sommarstugor. Sedan anläggningen togs i drift har dock både toaletterna vid Lytterstabadet och företaget Webers fabrik kopplats på. Det är här problemet ligger, enligt Kristina Jonsson (S), ordförande i Vingåker vatten och avfall AB, Sörmland vattens dotterbolag.
– Det här handlar egentligen inte om att Sörmland vatten behöver mer tid, det är mer ett koncerntänk. Fullmäktige har inrättat verksamhetsområdet, Vingåker vatten kan inte ändra på det.
Varför har ni inte hunnit åtgärda problemen än?
– Vi hade en konsult inne som kom med förslag, men det visade sig att förslaget inte var optimalt, säger Kristina Jonsson.
Hon menar att Webers fabrik, som skickar avloppsvatten från omklädningsrum och kök till anläggningen, måste kopplas bort. Men enligt företaget fick man kännedom om läget för bara ett par månader sedan, över ett år efter inspektionen.
– Vi fick indikationer för ett par år sedan att kommunen höll på att titta på det här, sen hände det inte så mycket. Det var frid och fröjd för vår del. Men i januari eller februari i år kontaktade kommunen oss och ville boka in ett akut möte. Jag hoppas att vi kan hitta en bra lösning inom en rimlig tid, men vi har inte kommit fram till något konkret än.
Det säger Robert Larsson, industrial director på Weber Sverige, som även varit platschef på fabriken i Vingåker tidigare. Enligt honom blev man erbjudna att koppla upp sig mot avloppssystemet för över tio år sedan, och har så varit sedan dess.
De avloppsärenden som miljöinspektörerna på Vingåkers kommun hanterar handlar oftast om privatpersoner. Anläggningen i Lyttersta är relativt liten för att vara en kommunal verksamhet. Men man är ändå noggranna med att med att tidsfristerna ska vara rättvisa.
– Vi brukar generellt sätta ett och ett halvt år till att börja med, säger Åsa Pettersson, miljöinspektör på Vingåkers kommun.
– Vi tycker att man ser på driften på anläggningen att den inte fungerar som den ska och man borde ha vidtagit åtgärder redan.
Åsa Pettersson berättar att man ser i de tre slamavskiljarna hur anläggningen fungerar. Om allt är frid och fröjd ska den första avskiljaren innehålla mest slam och den sista nästan ingenting, men i Lyttersta var det tvärtom. Den sista tanken hade mest slam.
Hur allvarliga är egentligen de här bristerna i Lyttersta?
– Visst är det en allvarlig situation, det är ett väldigt känsligt område eftersom det ligger en vattentäckt där, säger Åsa Pettersson.
Björnar Berg, vd på Sörmland vatten, vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till VA-chefen som är på semester.