Det är mycket tveksamt, enligt Västra Sörmlands räddningstjänst, eftersom ingen av dessa fastighetsägare har tillstånd till egensotning. I ett fall – se artikel här intill – har sotarmästarens metoder för att ragga kunder till och med blivit ett fall för polisen.
Fastighetsägare som vill behålla Johanssons företag kan ansöka hos VSR om egensotning. Räddningstjänsten ansvarar för sotningsverksamheten i brandförebyggande syfte. Men inte någon fastighetsägare i Vingåker har hittills meddelats tillstånd. Orsaken är ytterligare en oegentlighet.
Johansson har inte lämnat ifrån sig "sotarboken", vilket han är skyldig att göra enligt lag. Kontrollboken ska innehålla en förteckning över fastighetsägarna, tidigare besök, besiktningsprotokoll, förelägganden och åtgärder.
Utan tillgång till denna sotarbok kan Skorstensfejarna LJ inte ge klartecken, och VSR kan inte ta ställning till de cirka 75 ansökningar om egensotning som har kommit in.
– Vi har ingenting emot att några kanske vill byta. Det är inget snack om saken: Sörmlandssotarna har kompetensen. Men det måste gå rätt till, säger VSR:s räddningschef Roger Larsson.
Han uttrycker stor frustration, bland annat över hur Sörmlandssotarna har gått till väga i försöken att ragga kunder bland Vingåkers fastighetsägare. Ett antal av dessa, det är oklart hur många, har fått ett erbjudande som är förvillande likt en vanlig föranmälan om sotning. Av erbjudandet framgår varken hur de ska tacka ja eller nej.
Där han har sotat, har Johansson delat ut ansökningsblanketter och uppmanat fastighetsägarna att lämna dem till honom. I själva verket ska blanketterna om egensotning skickas till VSR.
Konsekvensen är att räddningstjänsten fått alla ansökningarna i klump. VSR:s Marcus Asplund, som nu knäar under uppdraget att så snabbt som möjligt handlägga ansökningarna, har kontaktat några av fastighetsägarna.
– Bland dem är det högst oklart om de ens vet vad de har skrivit på, säger Asplund.
Efter en livlig diskussion mellan VSR och Sörmlandssotarna ser det nu ut som att uppgifterna i kontrollboken kommer att lämnas över.
Ju längre tid det tar, desto längre dröjer sotningen också för de som vill ha den nya entreprenören. Redan talas om ett halvårs försening.
– Fastighetsägare som utan besked från oss låter Johansson sota, riskerar att få betala dubbelt när den kontrakterade sotaren kommer, säger Larsson.