Det är några av de punkter som länsstyrelsen anmärkte på när styrelsen genomförde tillsyn av kommunens livsmedelskontroll. Länsstyrelsen har efter tillsynsbesöket krävt att kommunen tar fram en åtgärdsplan.
Det som länsstyrelsen anmärkt på är att det föreligger bristande rutiner för hantering av personal vid jäv och intressekonflikt. Man anmärker också på att personalen som arbetar inom miljöverksamheten saknar en formell livsmedelsutbildning liksom att kommunen i dagsläget inte har någon rutin för att kunna omhänderta stora mängder livsmedel. Vid tillsynsbesöket upptäckte länsstyrelsen att en referenstermometer som används vid inspektioner var trasig samt att övriga mätinstrument inte kalibrerats. Kommunen fick också nedslag på att inspektionstaxan inte ger tillräcklig kostnadstäckning.
Länsstyrelsen granskade också några av kommunens kontrollrapporter och fann brister i form av att vissa uppgifter inte fanns med i rapporterna. Länsstyrelsen anmärkte också på att det saknas beredskapsplaner för livsmedel och vatten.
Nu har kommunen upprättat en åtgärdsplan som också godkänts av samhällsbyggnadsnämnden.
- Några av punkterna är redan åtgärdade, andra ska bli det, säger Håkan Persson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Angående jävs- och intressekonfliktsfrågorna så kommer kommunen att se över sina rutiner. Den policy som länsstyrelsen krävt för jäv inom livsmedelsinspektionen anser man inte vara rimlig. En generell policy som rör hela kommunen bör i stället upprättas, anser kommunen. "Jäv är en fråga som berör hela Vingåkers kommun och inte enbart livsmedelskontrollen" skriver man till länsstyrelsen.
Personalen inom miljöverksamheten ska kompetensutvecklas och livsmedelsinspektören har påbörjat lämpliga livsmedelsutbildningar efter länsstyrelsens påpekande om brist på formell kompetens. Kommunen ska också upprätta rutiner för att kunna omhänderta stora mängder livsmedel. Dessutom har samtliga mätinstrument skickats på kalibrering och ska fortsättningsvis kalibreras varje år av ett ackrediterat företag. Man har också gjort en ny mall för kontrollrapporter och avser att upprätta beredskapsplaner för vatten och livsmedel. Angående kontrolltaxorna så ska dessa ses över, skriver kommunen i sin åtgärdsplan.
- Det här är naturligtvis ingenting som vi opponerar oss emot. Vi har fått tänka till, bland annat runt frågan om det skulle bli aktuellt med omhändertagande av stora mängder livsmedel. I så fall får vi hyra in en kylcontainer. I en så liten kommun som Vingåker kan vi inte ha sådana saker bara stå. Men jag tycker det är bra att vi pratar om detta, säger Håkan Persson.