Det har under höstterminens gång framkommit att de elever i kommunens skolor som går i fyran och uppåt och som inte har fått asyl särbehandlas, och det på ett sätt som även kan vara till förfång för deras utbildning.
Enligt ett kontrakt som samtliga elever och vårdnadshavare ska skriva under när eleven får en dator som ett pedagogiskt instrument i utbildningen ansvarar eleven för sin dator och "får aldrig lämna de utan uppsikt eller hantera den ovarsamt.
Asylsökande skolelever har samma kontrakt och det är underskrivet av målsmän eller i vissa fall av gode man.
Fyra gode män har reagerat kraftigt över, som man menar, den orättvisa och särbehandling och försämring av elevens villkor som datorstoppet innebär.
Marie Mattsson berättar att hon när man varit i kontakt med förvaltning och politiker, så har en förklaring varit att det i samband med utvisningar av asylsökande har försvunnit några datorer.
– Det går inte att straffa kollektivt i efterhand, slår Matsson fast.
Att några gjort det ska inte innebära att samtliga ska misstänkliggöras och framförallt inte i förhand. Det går inte att dra en grupp över en kam, slår man fast.
De har haft en sittning med barn- och utbildningsnämndens ordförande Helena Edenius (S) och förvaltningschef Lena Sahrblom. Där har de fyra, efter att ha varit i kontakt med judiskt ombud som granskat datorkontraktet, fått vid handen att kontraktet gäller och alla elever, även de utan uppehållstillstånd, får och ska ta med sig datorn hem.
– Och vi kommer att ta kontakt med rektor för att det ska börja gälla med en gång, understryker Matsson.
De fyra sammanfattar sitt möte med ledningen att de inte mötte några protester när de slog fast att kontraktet ska följas och att det ska ske omgående.
Fotnot: Förvaltningschef Lena Sahrblom kommer att utveckla sin syn på ärendet i morgondagens tidning.