Våldsbrotten minskar, övriga brott mot person blir färre, skadegörelsebrott anmäls mer sällan och snatteribrotten halverades på ett år.
Men statistik är statistik och det kanske inte alltid speglar det verkliga antalet brott.
Kring detta funderar Brottsförebyggande rådets (Brå) ordförande oppositionsråd Charlotte Prennfors (M). En post som hon haft sedan årsskiftet och är "unik" på så sätt att hon är enda oppositionsrådet som innehar den posten inom KFV-området. I Katrineholm och Flen är det kommunalråd som är ordförande.
De tre kommunernas BRÅ-ordförande har nu påbörjar ett samarbete och kommer att träffas flera gånger per år för att uppdateras och informeras om brottsläget i grannkommunerna och hur man ska kunna samverka för att minska brottsligheten.
Åter till statistiken. Prennfors konstaterar att Vingåkers kommun är en förhållandevis trygg kommun, men att det kan finnas andra skäl till att statistiken förbättras, det vill säga att färre brott anmäls.
Det finns en uppfattning om att det inte är lönt att ringa polis då det så sällan syns poliser i kommunen, betonar Prennfors. Men, slår hon fast, det finns mer polisnärvaro än vad medborgarna kanske uppfattar, eftersom det inte alltid är uniformerad polis i målade polisbilar som patrullerar på gator och torg. Utan det är även civilpolis.
Dock kan uppfattningen om att det inte är lönt att anmäla vara en faktor till att statistiken visar på ett minskat antal brott, understryker Prennfors.
Brå hade i somras flera akutmöten i samband med bilbränder och skadegörelse i centraltätorten. Möten som samlade representanter från kommunen, polis, tjänstemän, landstinget med flera.
Vilket visar det engagemang som finns hos dem som ingår i Brå, konstaterar Prennfors.
Men det är inte alla brott som minskar i kommunen. Antalet trafikbrott har ökat och så har även antalet narkotikabrott gjort.