Anställd gjorde 33 privata resor – med kommunens fordon

En anställd i Vingåkers kommun har gjort över 30 privata resor med en kommunbil. 
– Det är inte okej, säger Mattias Gustafsson, HR-chef i Vingåkers kommun. 

En anställd i Vingåkers kommun har olovligen brukat en av kommunens fordon till privata ändamål. Nu har medarbetaren fått en tillsägelse.

En anställd i Vingåkers kommun har olovligen brukat en av kommunens fordon till privata ändamål. Nu har medarbetaren fått en tillsägelse.

Foto: Anton Swärdhagen (montage)

Vingåker2025-03-15 20:15

Reglerna är solklara. Kommunens fordon får inte användas i privat syfte, om det inte finns en överenskommelse med överordnad chef i särskilda fall. Trots det har en tjänsteman i Vingåkers kommun kört 33 vändor till sin bostad, med en kommunbil, sedan årsskiftet. 

De privata körningarna har främst skett under lunchtid, men även förekommit vissa morgnar och eftermiddagar. Det visar loggar ur fordonets digitala körjournal, som Kuriren har tagit del av. Även en anonym anmälare har reagerat på körningarna och tipsat kommunen. 

En morgon i januari tog medarbetaren bilen till hemmet. Först efter nästan 40 minuter kördes fordonet tillbaka till arbetsplatsen. Några eftermiddagar har bilen dessutom använts till ungefär 20 minuter långa hembesök. 

Det är både otillåtet och olämpligt att använda kommunens fordon, enligt Mattias Gustafsson, HR-chef i Vingåkers kommun. 

– Våra rutiner är att ingen ska använda kommunens fordon till privat bruk, om man inte har fått ett okej av sin chef. Det spelar ingen roll att det rör sig om korta sträckor. Det är inte okej och får inte förekomma, säger han. 

undefined
Mattias Gustafsson är HR-chef i Vingåkers kommun.

Enligt Gustafsson finns det inte någon överenskommelse mellan medarbetaren och arbetsgivaren. 

– Medarbetaren har därför fått tillrättavisande samtal. I nuläget har jag inte tänkt göra något annat än att rätta in den här medarbetaren i ledet. Vi har pratat med berörd person och förtydligat vilka regler som gäller, säger Mattias Gustafsson. 

Att kommunen inte behöver vidta några ytterligare åtgärder stämmer dock inte. Marie Björklund Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, säger att det är kommunens skyldighet att informera Skatteverket om arbetstagares eventuella förmåner. 

Vad händer om man inte informerar Skatteverket om förmåner?

– Om vi i samband med en kontroll upptäcker att det har lämnats oriktiga eller ofullständiga uppgifter kan vi fatta ett omprövningsbeslut. Då skickas ett beslut till arbetsgivaren om att man behöver betala en högre arbetsgivaravgift, men även ett beslut till den anställde om att inkomsten visat sig vara högre. I de allra flesta fall innebär det mer skatt att betala för medarbetaren, säger hon. 

Kommunala fordon har tidigare varit föremål för diskussion i Vingåkers kommun. För några år sedan riktade revisorerna kritik mot att hanteringen av körjournaler inte hade skötts på rätt sätt. Det framkom också uppgifter om att kommunens dåvarande "Skojbuss" hade använts för privata ändamål, bland annat för shopping på Ikea samt för skjuts till ett stall i Östergötland. 

– Det kan inte vara så att anställda kan gå och plocka ut bilar hur som helst. Om du inte har fört körjournal och det inträffar en olycka när du är ute på ett privat ärende är det inte särskilt genomtänkt. Jag har lyft frågan politiskt flera gånger, men jag får bara till svar att jag måste lita på tjänstemännen, sade Charlotte Prennfors (M) till Kuriren i december 2020. 

undefined
Charlotte Prennfors (M), här på sin gård Gäringsnäs i sydöstra Vingåker.

Då var hon oppositionsråd, nu är hon kommunstyrelsens ordförande. Prennfors uppger att hon har blivit informerad om den aktuella händelsen, men poängterar att det rör sig om ett personalärende och att det därför är en fråga för tjänstemännen att hantera.

– Samtidigt konstaterar jag att vi är människor och att det ibland blir fel. Vi anställer vuxna personer och de får information om vad som gäller, men folk har olika sätt att ta till sig information. Är det ett medvetet val tar jag avstånd från beteendet, säger Charlotte Prennfors. 

Skatteverkets regler

Arbetsgivare är skyldiga att redovisa samtliga bilförmåner som deras anställda har. 

Det gäller dock inte när det rör sig om färre än tio privata resor per år, eller som sammanlagt understiger 100 mil per år. 

I det aktuella fallet handlar det om över 30 resor, vilket innebär att medarbetaren ska beskattas, men även arbetsgivaren. 

Om oriktiga eller ofullständiga uppgifter har lämnats kan Skatteverket efter en kontroll fatta ett omprövningsbeslut. 

Då kan arbetsgivaren tvingas betala en högre arbetsgivaravgift. Även medarbetaren riskerar en högre skatt. 

Skatteverket kan också ta ut ett skattetillägg, en slags sanktionsavgift, om oriktiga eller ofullständiga uppgifter har lämnats. 

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!