Stor ökning av orosanmälningar: "Försöker avdramatisera"

Sedan 2020 har antalet aktualiseringar, påbörjade ärenden, hos socialtjänsten i Vingåker femdubblats – om siffrorna stämmer.
Men för chef och personal är ökningen bevis på att rutinerna fungerar.

Annica Pettersson till vänster och Camilla Ahlmark till höger, från socialförvaltningens individ- och familjeomsorg i Vingåker.

Annica Pettersson till vänster och Camilla Ahlmark till höger, från socialförvaltningens individ- och familjeomsorg i Vingåker.

Foto: Privat

Vingåker2025-02-12 05:55

I den nyligen publicerade lägesbilden för Vingåkers kommun är skillnaden stor mellan 2020 och 2024. 

2020 aktualiserades 211 ärenden hos individ- och familjeomsorgen (IFO), i dagligt tal kallat socialtjänsten. Det gällde 137 individer. 2024 var antalet inledda ärenden 1 028, rörande 355 individer. 

Även om Annica Pettersson, IFO-chef och Camilla Ahlmark, gruppledare, inte tror att 2020 års siffra stämmer helt, kan de konstatera att aktualiseringarna har blivit fler. Bakom uppgången står främst orosanmälningar. 

– Uppgången finns. Det kommer numera fler anmälningar per person. Det kan vara orosanmälningar från skolan, från barn- och ungdomspsykiatrin, från enskilda individer. 

De tycker att många generellt blivit bättre på att anmäla oro. 

– Vi har bra samverkan med förskolor och skolor. Flera skolor har infört rutiner, där man orosanmäler exempelvis vid en viss procents frånvaro. Vi försöker avdramatisera det här med orosanmälningar. Det behöver inte hända hemska saker för att man anmäler. Vi kan erbjuda stöd och insatser som är bra för familjer och barn. 

Länge har socialtjänster över hela landet tampats med föreställningar i sociala medier, om att socialtjänsten kidnappar barn från förtvivlade föräldrar. 

– Det där ligger nog och puttrar hela tiden. Vi får jobba med det hela tiden. Vi har varit ute och träffat flera av de större språkgrupperna i syfte att avdramatisera och i syfte att berätta vilket stöd och vilken hjälp man kan få, säger Annica Pettersson. 

Det är inte bara barn orosanmälningarna rör. Det händer att anhöriga orosanmäler situationen runt exempelvis sina gamla föräldrar, som man kanske tycker far illa. Men den typen av anmälningar ligger stabilt sedan flera år, säger Annica Pettersson och Camilla Ahlmark. 

– Men runt barn ökar det lite varje år, säger de. 

De anser dock inte att barn har det sämre i Vingåker, utan främst att anmälningsbenägenheten ökat. 

– Kanske är det också så att där det varit oro och vi har gjort insatser, kan människor vittna om att de fått stöd och hjälp, funderar Annica Pettersson. 

Det som erbjuds familjer i Vingåker är föräldrautbildning, även i samverkan med skolorna och socialtjänsten erbjuder individuellt anpassat stöd. Det finns också en familjecentral på Sävstagården, som riktar sig till familjer med barn upp till sex år. 

– Det är öppet även för familjer med äldre barn, om man vill prata med socialtjänsten. Vi har öppna samtal som inte registreras. 

Socialtjänsten är dessutom ute i skolorna och arbetar uppsökande. I sjuan jobbar man med metoden "Machofabriken", om normer och värderingar. 

De stödbehov de hjälpsökande familjerna har är varierande. 

– Det är allt från gränssättning till vad som helst som uppstår i familjer med barn. Många behöver vägledning eller bekräftelse från någon annan vuxen. Vad är rimligt? För föräldrar idag är det ett annat tryck från barn och unga, jämfört med förr. Törs man ta deras telefon ifrån dem? Kan man säga att barnet ska vara hemma en viss tid? Ibland behöver man bara få höra "så gör vi också, med våra tonåringar". 

Det finns också familjer med större problem. 

– Det finns missbruk, psykisk ohälsa. Men det är inte alltid så att vi behöver ingripa, att de får stöd med strukturerade insatser en period kan räcka. Från enklare saker, att komma i tid, hålla ordning hemma, till svårare saker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!