Den 19 oktober genomförde Västra Sörmlands räddningstjänst en tillsyn på ett korttidsboende för barn i Vingåkers kommun. Boendet på Engelbrektsgatan är ett korttidsboende för barn som omfattas av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Nattetid finns plats för fyra barn med en sovande jourpersonal. Dagtid finns fem platser och personalstyrkan anpassas efter behov.
I lokalerna fanns brandvarnare i de allmänna utrymmena, men inte i boenderum eller personalrum. Det fanns inte heller några brandcellsgränser i lokalerna. Enligt Boverkets regler ska varje boenderum vara en egen brandcell med automatiskt brandlarm, sprinkler, nödbelysning och vägledande markering. Inget av det fanns på korttidsboendet.
– Den här lokalen uppfyller inte lagstiftningen för ett korttidsboende. Man har byggt en vanlig lägenhet, inte en vårdinrättning, säger brandingenjör Mikael Cederberg.
När personal vid tillsynen ombads redogöra för utrymningsrutinen kunde de inte det. Det fanns en stor osäkerhet kring hur man skulle agera vid en larmsituation och personalen på plats saknade utbildning i brandskydd.
Enligt räddningstjänstens tillsyn finns allvarliga brister i personsäkerheten på boendet. Om en brand startar i köksutrymmet utlöser brandvarnaren i anslutning till köket, men kommer inte att väcka sovande personal i andra delen av lokalen. I utlåtandet står bland annat att "man kan alltså förvänta sig att rökgaser måste sprida sig från köksområdet, via vardagsrum och korridorer och därigenom blockera tillgång till sannolikt två troligen tre boenderum innan varningssignal kan väntas nå den sovande personalen".
Efter tillsynen fick Vingåkers kommun ett föreläggande om att omgående se till att det finns vaken personal dygnet runt när boende vistas i lokalerna. Nattetid ska personalen vistas i de allmänna utrymmena så att de hör eventuell larmsignal. Dörrar till boenderummen ska hållas öppna och samtlig personal, även tillfällig sådan, ska informeras om utrymningsrutinen.
– Det är ytterst ovanligt att vi lägger ett föreläggande med omedelbar verkställighet, men om vi ser en risk för personfara gör vi det.
– Åtgärder kommer att krävas då verksamheten inte överensstämmer med byggnadslagstiftningen. Det är allvarliga fel som föreligger och därför kräver vi en omedelbar åtgärd, säger Mikael Cederberg.