8C har arbetat fram sex nyhetsinslag

Klass 8C i Slottskolan har under tio dagar haft en annorlunda skolgång. Sex grupper har haft i uppgift att ta fram sex nyheter. Fem egna och en "världsnyhet".

Vingåker2016-02-12 15:00

Det är ganska lugnt i klassrummet: Klassföreståndare Linda Åberg är ute och letar efter KK-reporter, som vänligt visades till rätt klassrum av två skolelever under tiden fröken letade.

Klass 8C är en relativt unik klass som fått en ganska unik chans att tränga in i arbetet hur man gör nyheter och sedan sänder inslagen på Youtube med hela världen som potentiell arena.

Det är projektet Våra nyheter som Film i Sörmland håller i. Länet har nio kommuner, och en klass i varje kommun får möjlighet till att vara med och få sina nyheter visade i ett fem minuter lång sändning på Film i Sörmlands Youtube-kanal.

I ett rum sitter Adrian Skogh och redigerar det nyhetsinslag som är hans och Hannes Larssons nyhet. Bredvid sitter Per Hillblom från Film i Sörmland och håller ett vakande öga över det hela.

Adrian Skogh berättar som sin och kamratens nyhet. Att tennisklubben vars verksamhet har varit i dalande under en tid nu har fått nytt liv genom de två klasskamraterna.

– Vi tränar en grupp sex till tioåringar, berättar Adrian Skogh.

Det är uppemot 15 barn som deltar vid varje träning, och tennisen har genom de två fått ett lyft och visar på att det finns ett behov av tennishall och banor.

Det är fyra grupper till som gjort nyhetsinslag, och det handlar om sextrakasserier på skolan, om nya konditoriet, om kommande LAN-spel på fritidsgården under sportlovet, och om fortkörning med A-traktorer.

En grupp har haft i uppgift att göra ett inslag om vad de anser vara viktigaste nyheten som hänt i hela världen under veckan.

Gruppen valde jordbävningen i Taiwan, berättar Hillblom.

Hur har just 8C blivit utvalda av alla klasser i Vingåkers kommun? Genom att sända in en intresseanmälan, och sen haft turen att bli utvald.

Det är årskurserna 4-9 som har chans att vara med, och den klass som tar över stafettpinnen nu är klass 4A i Lundbyskolan i Eskilstuna.

Projektet forsätter under våren till dess att samtliga kommuner har varit med.

En tanke med stafetten är att elever ska hänga med i nyhetsrapportering som sker, berättar Hillblom.

Klasslärare Linda Åberg konstaterar att det har varit roliga och lärorika dagar, och givetvis också en utmaning.

Och i nästa steg kommer eleverna att skriva om nyheter enligt vanligt tidningskoncept, understryker Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om