Mellan 80 och 100 miljoner kronor kommer det enligt de första beräkningarna att kosta, att förvandla Hansjöskolan och Vidåkersskolan till en enda stor skola. På onsdag ska ärendet diskuteras i barn- och utbildningsnämnden (BoU) i Vingåker.
I nämndens förslag till beslut föreslås att kommunstyrelsen ger Vingåkers kommunala fastighetsbolag, (VKFAB), i uppdrag att genomföra en förstudie om hur byggnaderna behöver anpassas inför en sammanslagning. Förstudien beräknas kosta omkring 1 miljon kronor.
Det är också VKFAB som äger lokalerna, som kommer att stå för byggnotan, på mellan 80 och 100 miljoner kronor.
— Det blir lånefinansierat, säger Lennart Dellerbring, vd för VKFAB, som konstaterar att det hela hänger på om kommunen kan klara betydligt högre hyra än i dag.
Kommunens hyreskostnad beräknas bli omkring 12 miljoner kronor årligen, 4 miljoner kronor mer än i dag, och barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Westin (S) konstaterar att det inte är en summa som nämnden har till förfogande.
— BoU kan inte ta det inom den befintliga ramen. Jag vet att vi inte har 4 miljoner som ligger och dräller. Det är något som kommunen i sin helhet måste vilja vara med och stå för.
Westin har dock gott hopp om att övriga nämnder ska vara intresserade av att hjälpa till.
— Prio ett är att bevara högstadiet. Vingåker ska ha ett högstadium, säger han.
Vidåkersskolan med knappt 300 elever, har enligt Westin svårigheter att rekrytera lärare, eftersom man inte kan erbjuda tillräckligt många heltider. BoU-nämnden beräknar att man kommer att kunna erbjuda högstadielärarna timmar också på mellanstadiet, och därmed fler heltider, som lärare efterfrågar.
Hansjöskolan har omkring 250 elever i dag, från förskoleklass upp till sexan.
Westin tror inte att det finns någon risk att man börjar fundera på att lägga ned de kvarvarande landsbygdsskolorna, för att klara hyran på Vidåker/Hansjö.
— Jag tror inte att det är någon risk. Skolskjutsarna tar ändå den eventuella vinsten. Skolor ska vi ha, så länge det går att ge barnen vettig skolgång.