Den kommun som tar det största klivet i årets undersökning är Vingåker. Betyget för det sammanfattande omdömet har ökat med 0,3 enheter till 3,5.

Björn Lindgren, regionchef i Svenskt näringsliv, berättar att det innebär att Vingåker lyfter 52 platser, från plats 177 i fjol till plats 125 i år.

Han tycker att Vingåkers kommun ska vara stolta men inte nöjda.

– Det är ett ordentligt lyft när man jämför med andra kommuner. Så här mycket bättre blir man med 0,3 enheter, säger han

På 13 av de 16 frågorna är betyget bättre är i fjol.

Flen ökar med 0,1 enheter till 3,2. Betyget förbättras på tio av enkätfrågorna och det sammanfattande omdömet är högre än det någonsin har varit.

– Flen har haft det jättejobbigt under lång tid. I år får man resultat, konstaterar Björn Lindgren.

Högst betyg i Sörmland får företagsklimatet i Trosa, för elfte året. Betyget ökar med 0,1 enheter och landar på det sammanfattande betyget på 4,2. Betyget har ökat på nio enkätfrågor.

Tre kommuner tappar i årets enkätundersökning. Katrineholm tappar 0,2, medan Eskilstuna och Strängnäs tappar 0,1 vardera.

– Katrineholm har gjort en jätteresa under 10 år men har tappat 0,2 enheter i år. I fjol var Katrineholm den kommun som lyfte mest, i år är det motsatt. Man tappar på många områden. Jag vet egentligen inte vad som är orsaken till detta. En av orsakerna kan vara att flera av dem som har arbetat med de här frågorna har slutat, säger Björn Lindgren.

Katrineholm får 3,8 i det sammanfattande omdömet. Eskilstuna får 3,3 och Flen 3,2.

Det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i Sörmland hamnar på 3,5. Det sammanfattande omdömet för hela landet är 3,4.

– När jag träffar representanter från kommuner i Sörmland så upplever jag att man är väldigt intresserad och tycker att de här frågorna är viktiga, säger Björn Lindgren.

Både Thomas Neuendorf och Jerker Olsson, som är företagare i Vingåker, har märkt skillnaden i kommunen de senaste åren.

– Dialogen och öppenheten har förbättrats. Det finns en vilja att jobba med de här frågorna oavsett vem man pratar med. Det har blivit stor skillnad de senaste åren, säger Jerker Olsson, vd för Vingåkers golf och ordförande i LRF:s kommungrupp.

Han upplever inte heller att avståndet till högsta kommunledningen är särskilt stort.

– Nästa gång tror jag att det kommer att märkas ännu mer i undersökningen, säger han.

Thomas Neuendorf pratar också om viljan. Och om attitydförändringar.

– Attitydförändringen märks tydligt. Det är människorna som gör skillnad. I en liten kommun kan man inte ha attityd, det har man inte råd med, säger han.

Thomas Neuendorf är inte heller han förvånad över omdömet.

– Det är öppna dörrar överallt, berömmer han.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Bengtsson är givetvis också glad över det stora klivet.

– Äntligen. Efter allt arbete vi har lagt ner börjar det nu sakta men säkert att märkas utåt, säger hon.

Näringslivschefen Suzan Östman Bäckman konstaterar att det gett resultat tidigare än hon förväntat.

– Ja, jag trodde nog att vi skulle behöva vänta ett år till.