Vingåkers badhus har just öppnats igen efter en mindre renovering. Varför göra en projektering av ett nytt badhus?

– Vårt badhus är jättefint, men vi förstår att det inte kommer att hålla hur länge som helst. I och med att vi fick till oss att en upprustning av badhuset behövde göras, kom diskussionen upp. Ska vi satsa större pengar på det befintliga badhuset framöver eller är det så att vi redan nu ska börja projektera för ett nytt badhus?

Vilken storlek är det tänkt att ett nytt badhus får?

Artikelbild

Vi har inte tänkt att det ska bli ett äventyrsbad eller så, säger kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Anneli Bengtsson.

– Vi har inte tänkt att det ska bli ett äventyrsbad eller så. Det kommer att bli ett som liknar det vi har idag.

En projektering kan jämföras med en förstudie. Har ni någon tidsplan för när ett nytt badhus skulle kunna bli verklighet?

– Vi räknar inte med att det blir under den här mandatperioden eller ens nästa, så om 8 till 10 år. Men vi måste planera för framtiden och veta vad som kommer. Ett badhus kostar omkring 70 till 100 miljoner kronor, den ekonomiska förutsättningen har vi inte nu. Badhuset får vänta tills att det inte längre går att göra något åt det vi redan har.

Aha, alltså först år 2026 eller till och med 2028. Vad får dig att tro att ni har pengarna då?

– Det är ju ett uppdrag som det kommunala fastighetsbolaget kommer att få. Det vi i kommunen behöver ta hänsyn till är kostanden för hyran. Det är därför vi projekterar för att se vilken kostnad det kommer att handla om.

I ditt svar kan man få en känsla av att badhuset skulle kunna bli verklighet fortare.

– Det är en tolkning. I frågan fanns många saker med – badhus, idrottshall och övriga evenemang, men det svaret hade man kunnat utveckla. Jag skulle jättegärna vilja att vi bygger ett nytt badhus, men man måste vara realist också. Nu lovar alla partier högt och lågt. Men jag tänker inte lova något som jag inte kan hålla. De löften jag går ut med har jag intentioner att hålla.