Tanken var att man skulle ta in nÄgon redan i fjol som ville driva restaurang- och kaféverksamheten.
Men dÄ kom pandemin och satte stopp.
â Vi vĂ„gade inte ta in nĂ„gon och jag tror heller inte nĂ„gon hade velat hoppa pĂ„ det. Den stackaren hade ju gĂ„tt i konkurs innan vi ens fĂ„tt ut första tallriken, sĂ€ger kultursamordnaren Ulrika di Martini Brakel och skrattar.
Under sommaren har slottspersonalen sjÀlva drivit restaurangen men nu söker man efter nÄgon som vill ta över det sprillans nya restaurangköket.
NÄgra direkta krav stÀlls inte pÄ nya restauratören. Men det fÄr gÀrna vara nÄgon som kan erbjuda ett nytt koncept som sticker ut frÄn det övriga utbudet i VingÄker.
â Vi vill ju inte ha en pizzeria eller vanlig lunchrestaurang, det finns ju redan. Utan det ska vara nĂ„n som kĂ€nner att den vill göra nĂ„t annat. Sen behöver det inte vara fine dining heller, sĂ€ger Ulrika och fortsĂ€tter:
â Nu i Ă„r hade vi en tallrik med lokalproducerade delikatesser frĂ„n VingĂ„ker och den var otroligt uppskattad. SĂ„ det kanske ska vara nĂ„t sĂ„nt. Drömmen Ă€r ju att det blir fullt av liv hĂ€r och att det blir ett kulturhus som nyttjas av VingĂ„kersborna.
Ulrika ser ocksÄ gÀrna att arvet frÄn den förre slottsherren, Gustav Trolle-Bonde (1773-1855) lever vidare.
â Han Ă€lskade stora sĂ€llskap, han hade upp till 30 gĂ€ster om dagen. DĂ€rför kĂ€nns det rĂ€tt viktigt att vi fĂ„r igĂ„ng det och att det fĂ„r leva vidare i hans anda.