I Katrineholm kostade villorna i genomsnitt 1 930 000 kronor under perioden april till juni i år. De siffrorna bygger på 60 försäljningar. Under samma tid kostade en bostadsrätt 15 216 kronor per kvadratmeter.

Jämför man med samma tidsperiod i fjol, har villorna stigit i pris med 12 procent och bostadsrätterna har minskat i pris med fyra procent, men ökat med två procent om man jämför med perioden januari-mars i år.

– Det var en liten nedgång efter årsskiftet i både Katrineholm och Vingåker. Men det verkar som att marknaden återhämtat sig. Det är mycket psykologi i det här, säger Tor-Leif Thuresson, mäklare hos Husman & Hagberg i Katrineholm.

I Stockholm har både villa- och lägenhetspriser stått stilla i juni. Men avstannande marknad i Stockholm betyder inte att färre söker bostad i Katrineholm.

– Nej. Det kostar fortfarande över 100 000 per kvadratmeter i Stockholm, jämfört med 15 000 per kvadrat här, så man tittar fortfarande här. Det är en stor grupp, både pensionärer och andra som letar bostad här. Men Stockholmsmäklarna berättar att säljarna drar tillbaka försäljningsuppdragen, för att de hoppas på högre priser. Många kommer att få sälja till lägre pris än de tänkt sig, säger Thuresson.

Den situationen har inte mäklarna i Katrineholm, här är priserna ganska stabila. Problemet för Katrineholmsmäklarna är snarare bristen på hus och lägenheter att sälja.

– Det är så lågt utbud. Vi har svårt att hitta objekt.

När det gäller bostadsrätter är det centrala lägen som efterfrågas.

– Så nära torget som möjligt. Malmgatan och föreningen Gullvivan är väldigt populär. Där kan man garantera säljarna att det kommer köpare.

Juli brukar vara en seg månad ur mäklarsynpunkt.

– Jag märker redan nu att folk har semester. Eller om det är fotbolls-VM. Det mesta nu är fritidshus och stockholmare som kommer och tittar på dem, säger Tor-Leif Thuresson.