Under en rad av år var Vibafemba kulturdagarnas självklara öppningsakt. Det föll sig naturligt eftersom Erik Lindman, en av eldsjälarna bakom Näshulta kulturdagar var medlem i gruppen. Men 2016 gick Erik Lindman bort och Vibafemba var plötsligt bara fyra.

– Vi höll en minneskonsert i Uppsala tillsammans med vokalgruppen Riltons vänner. Då var vi allhopa i akut sorgeläge och det blev nästan rituellt, folk grät och mindes Erik. I vissa av hans sånger kunde man nästan se Erik i rummet. Det var väldigt starkt och blev som en katharsis.

I Näshulta kommer Vibafemba bland annat att sjunga det sista de gjorde tillsammans med Erik Lindman:

Artikelbild

Fatboy kommer på lördag.

[youtube id="6A_hC1bhPds"]

– En låt som heter "Ingenting" och som vi också gjorde en video till som ligger ute på youtube. Den släpptes samtidigt som Erik dog och har blivit väldigt betydelsefull för oss. Vi spelade faktiskt in den tillsammans med Riltons vänner. I och med att vårt samarbete redan börjat har vi inte tagit in någon ersättare för Erik. Istället fyller vi på hans stämmor med sångare från Riltons.

Vad betydde Erik Lindman för Vibafemba?

– Han var en konstnär med ett unikt register i sin röst, den var nästan gränslös. Han vidgade vår musikskatt. Dessutom var han en fantastisk scenpersonlighet. På det privata planet är det förstås den goda vännen som saknas.

Artikelbild

Erik Lindman var en av eldsjälarna bakom Näshulta kulturdagar.

Hur länge hade ni sjungit ihop?

– I över 20 år. Det är väldigt speciellt när man delat en hel klangvärld och musicerat ihop - och så försvinner plötsligt ett helt musikaliskt rum. Vi är medvetna om att vi kommer att backa bandet tillbaka två år när vi sjunger i Näshulta på måndag. Men det kommer samtidigt att bli fantastiskt att än en gång få sjunga alla de här låtarna som vi älskar. Det är en konstruktiv känsla.

Artikelbild

Vibafemba & Riltons vänner inleder Näshulta kulturdagar på måndag.

Ni har talat öppet om att han tog sitt liv.

– Psykisk ohälsa är det tyvärr många som lider av. Och fortfarande finns det så mycket skam och skuld kvar omkring det. Men egentligen spelar det ju ingen roll om någon går bort i en trafikolycka eller i ett självmord. Sorgen är densamma.

Nyligen släppte Vibafemba en ny låt tillsammans med Riltons vänner, "Jag skriver helst en symfoni" av Ted Gärdestad, en sång som fanns med på Teds amerikanska album.

– Vi ringde hans bror Kenneth och sa att vi vill planerade en svensk översättning, men han ville helst göra den själv. Och så fick det bli. Nu är den inspelad och klar och Janne Schaffer medverkar, för han var med på alla Ted Gärdestads skivor. Så han är med nu också.