Barbro Öhlin är en känd profil i Vingåkers kommun. Hon kom till bygden i mitten på 1950-talet och arbetade som lärare och har engagerat sig i Västra Vingåkers hembygdsförening sedan 1950-talet.
– De hörde av sig för några år sedan och frågade om jag ville skriva någon om Johanna Lundström, berättar Barbro Öhlin.
Johanna Lundström var upptecknare i Vingåkersbygden och det finns över 4 000 blad som hon har skrivit bevarade vid dialektforskningsinstitutet.
Barbro Öhlin blev själv intresserad av Johanna Lundström efter att ha läst Haldos bok om henne.
1937 fick Johanna Lundström, (1864-1957), ortsmeddelare från Vingåker, en förfrågan från Landsmålsarkivet om hon ville skriva om mjölkhushållning. Hon skrev då 47 sidor i ämnet.
Barbro Öhlin konstaterar att hon sannolikt fick betalt per sida, och det kanske var därför det blev mycket skrivet i varje ämne. Dessutom skrev hon på vingåkersmål vilket gjorde det svårt för utifrånkommande att läsa och förstå helt och hållet. Här et exempel som Öhlin tecknat ned:
"Husgummo ga Kona sur å glanä mjölk sôm di inte feck i sej sjelva. Sen får vi söt i stelle hörde ja dom seja. När ja gav grisa mjölk som ej gick åt, sa di gamla:Du ä tokuger sôm ger Svina mjölka. Drick ur na!".
Det är ett hedersuppdrag att bli tillfrågad om att deltaga i jubileumsboken, och Johanna Lundström som var en "enkel" småbrukarhustru är en av få starka kvinnor som det står att läsa om i boken. Främst är det lärda män som beskrivs för övrigt. Och det är runt 150 personer landet runt som deltager med sina bidrag i boken.
– Boken har just kommit ut, slår Öhlin fast och har själv fått ett exemplar som tack for sin författarinsats.