"Vi hoppas kunna sätta spaden i backen 2020"

Bostäder för äldre, byggnationer vid handelsträdgården och solceller på taket till Humlegården – det är en del av vad Vingåkershem vill satsa på under nästa år.

På fastigheten invid slottet där det funnits en handelsträdgård planerar Vingåkershem för ett större byggprojekt tillsammans med en annan aktör.

På fastigheten invid slottet där det funnits en handelsträdgård planerar Vingåkershem för ett större byggprojekt tillsammans med en annan aktör.

Foto: Carina Ekdahl

Vingåker2019-11-12 18:09

Det behövs en prioritering på fler bostäder för äldre i Vingåkers kommun. Det konstaterar kommunen i sin nya bostadsförsörjningsplan. 

Vingåkershem AB har i dagsläget en vakant lägenhet – och cirka 250 personer i bostadskön. 

– För vår del skulle vi behöva bygga 40-50 lägenheter till, och vi tittar på olika alternativ, säger Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem AB. 

En del av den nyproduktion som planeras är just bostäder för äldre, med centralt läge och hög tillgänglighet.

Vingåkershem hade ett tufft år 2018, som slutade med att man gjorde en förlust på 12,6 miljoner kronor. 

– Vi valde att ta stora investeringar och göra rotrenoveringar. Det var en medveten satsning som vi gjorde. Men nu går det uppåt, och nästa år räknar vi med att göra en vinst, säger Lars Ingebrigtsen. 

När han tillträdde för två år sedan hade bolaget ett fastighetsbestånd med omfattande renoveringsbehov. I dag har man gjort stamrenoveringar och energieffektiviseringar i cirka 60 procent av beståndet. 

– Vi har betat av det mesta, men vi behöver ett par år till innan vi hunnit allt, säger han. 

Bolaget har också satsat på att ställa om till förnybar energiförsörjning. 

– Vi har två egna vattenkraftverk igång som fungerar. Vi har också mark för att bygga en solcellspark. Vi sätter solceller på alla nya hus, och vi ska sätta solceller uppe på hela Humlegårdens tak, berättar han. 

Det finns också planer på nybyggnation, till att börja med i tre olika områden. 

I kvarteret Smeden, nära vårdcentralen, planerar man bland annat bostäder för seniorer, och på Oxbacken vid Vannalaplan, finns bland annat tankar om att bygga ett gruppboende. 

– Sedan har vi ett större projekt ihop med en annan aktör, vid handelsträdgården nära slottet. Men där krävs först detaljplaneändringar, berättar Lars Ingebrigtsen, som i nuläget inte vill avslöja mer om dessa byggplaner. 

Det finns också planer på att bygga i kringorterna. 

– Vi har haft ett möte i Högsjö och där finns stort intresse för boende med hög tillgänglighet, säger han. 

Här planerar bolaget att bygga på fastigheten mellan Coop-butiken och restaurangen, där det tidigare legat en vårdcentral.

– Vi hoppas kunna sätta spaden i backen under 2020. Det som ligger först ut är Smeden eller Handelsträdgården. Vi kanske hinner påbörja Högsjö under året också, om vi har hyresgäster, säger han. 

Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem AB.
Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!