– Vi visste inte vad vi gav oss in på riktigt, säger Micke Däckfors om grundandet av föreningen Sörmlands veteranjärnväg i Oxelösund.

Det var efter att järnvägsbolaget TGOJ, vars huvuduppgift en gång var att frakta malm från Grängesberg i södra Dalarna till järnverket i Oxelösund, lämnade lokstallet på orten som idén uppstod. Plötsligt fanns ett fullt fungerande lokstall, som ingen längre tycktes behöva.

Järnvägsintresset hade Micke Däckfors sedan barnsben och som vuxen brukade han besöka veterantågsföreningar.

– Det har alltid funnits en viss fascination. När jag åkte till farmor och farfar, som bodde i Vad i Viala, och bommarna vid järnvägen gick ner, då var ju dagen gjord, minns han.

Intresset för modelljärnväg fanns också med i bakgrunden. När lokstallet i Oxelösund blev ledigt, började han och några likasinnade kamrater undersöka möjligheten att starta en förening i Oxelösund.

2010 grundades föreningen, som bland annat ordnar trafik med veterantåg i samband med Oxelö marknad lördag den 12 maj.

I år har föreningen utökat sin trafik, så att det nu är möjligt att åka ända från Silinge strax utanför Flen till Oxelösund. På det sättet kan den som vill ta sig ända fram till marknaden med tåg. Från Flen kommer den typ av motorvagn, som förr stod för en ordinarie persontrafiken mellan Oxelösund och Eskilstuna, att köras.

– Den gick i persontrafik fram till mitten av 1980-talet, så det är ett kärt återseende för många, säger Micke Däckfors.

Under tidigare år har föreningen kört till Vrena som längst, men man har märkt att det finns ett intresse också från Bettna, Vadsbro och Flen, varför man nu alltså utökar trafiken till dessa orter.

Arrangemanget kommer också att bjuda på möjligheter att åka med och titta på ångtåg. Det är ångloket E901 som kommer att köra i pendeltrafik mellan Oxelösund och Nyköping södra.

Dessutom körs ett eltåg i 40-talsstil mellan Oxelösund, Nyköping södra, Enstaberga och Jönåker.