Totalt är de tretton stycken konstnärer, varav fyra av dem verksamma som författare, som ställer ut sina verk under två veckors tid i ladan och i trädgården i Bie. De sex konstnärer som var med och ställde ut 2016 fick i uppgift att välja ut vilka konstnärer som tillsammans med dem skulle ställa ut i årets utställning. Grundaren av Bie Biennal, Lars Hermansson, menar på att det skapar en bättre blandning.

– Om det bara var jag som valde vilka som skulle ställa ut skulle det bli för toppstyrt och inte samma urval av konstnärer, de som ställer ut i år kommer tillsammans välja de som kommer hit 2020, säger Lars Hermansson.

Några av namnen i årets utställning är Johan Weiss med skulpturen i bäcken "Näcken", Dave Allen med konstverket "The Cat´s Miaow" och Ebba Bohlin med utställningen "was die Welt im innersten zusammenhält" som översätts "Det som i det innersta håller samman världen" och Åsa Elzén med sitt projekt kring Fogelstadgruppen.

Artikelbild

Konstnären Åsa Elzén hjälper Emil Almeby Bholin, 8 år, som vill skriva ett brev till sin mamma.

Åsa Elzén var en av de konstnärer som var med och ställde ut 2016, då hon som i år arbetade med Fogelstadgruppen. I årets projekt som Åsa Elzén döpt "Medan jag försöker bli bekant med Fredrika, tänker jag jämt på dig." kan man som besökare själv få prova att antingen skriva av eller fortsätta det brev som Elin Wägner skrev till klara Johanson våren 1948, och som började precis så, som projektet heter.

– Man tänker att breven förr i tiden var på ett speciellt sätt och väldigt annorlunda från hur de ser ut i dag, men faktiskt så är de inte det. Breven kunde komma fram snabbt och snabba meddelanden skickades mellan personer. Det är inte alls långt ifrån sättet som vi skriver mejl på i dag, säger Åsa Elzén.

Hon jobbar utöver detta även med en utställning inför nästa år på Eskilstuna konstmuseum, Åsa Elzén kommer även där att vilja fortsätta sitt arbete med kvinnorna i Fogelstadgruppen.

– Historien beskrivs ofta så patriarkal och distanserad, jag vill låta besökarna själva får vara med och prova på, därför låter jag de som kommer hit att hitta tillbaka till skrivandet, berättar hon och hjälper Emil Almeby Bholin, 8 år, skriva ett brev på skrivmaskinen som står uppställd i ett hörn.

Artikelbild

Åsa Elzén som är en av konstnärerna som var med både 2016 och nu i årets utställning.

– Brevet ska jag ge till min mamma, säger Emil Almeby Bholin.