Försäkringsbolag, veterinärer, myndigheter och media har många tips om vad vi människor kan göra för djuren i den extrema hettan som råder just nu.

Vatten och skugga är viktigast. Kombinerat med sunt förnuft. Och att vi tänker efter hur vi agerar mot djuren - innan det är försent.

Hundar till exempel är extremt känsliga för värme. Det poängterar man i djurvårdguiden, som drivs av Evidensia Djursjukvård och som 61 djurkliniker står bakom.

Alla experter varnar för djur i bil på sommaren. Värmen stiger snabbt inne i bilen, oavsett vad du tror själv. För ett djur blir det snabbt livsfarligt. Att du lämnar några fönster öppna spelar ingen roll. Luftcirkulationen därinne är ändå otillräcklig, enligt djurvårdguiden.

Risken är större för vissa hundar: hundar med tjock päls, överviktiga hundar, äldre hundar, hundar med andningsproblem, hundar med platta nosar, hundar med hjärt- eller lungproblem.

På jordbruksverkets hemsida skriver man att ett djur aldrig får lämnas utan tillsyn i bilen om temperaturen befaras kunna överstiga 25 grader i bilen

"Använd aldrig din bil som förvaringsutrymme för hunden eller katten under sommaren. Också luftfuktigheten har betydelse. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare överhettas djuret. Din bil är ett fordon, inget förvaringsutrymme för ett djur", poängterar jordbruksverket.

Försäkringsbolaget Agria skriver att värmeslag är livshotande för hunden. Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats i bilen: "Många tror att det räcker med att veva ner fönstren, men mätningar visar att temperaturen i en bil snabbt stiger till runt 85 grader, även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt 20 grader utomhus. Hunden överhettas snabbt och det är ett livshotande tillstånd".

Försäkringsbolaget Sveland konstaterar på sin hemsida att tecken på att hunden har drabbats av värmeslag är att den hässjar (snabb ytlig andning), dreglar eller har feber, torra klibbiga röda slemhinnor, hög puls eller i allvarligare fall andningssvårigheter, kräkningar och slutligen koma.

"Om du ser en hund som lider svårt är det lagligt att ta till nödvärn och krossa rutan. Är situationen minde akut bör du kontakta polisen som sedan hanterar ärendet", skriver man på sveland.se

Men inte bara hundar, katter eller våra andra husdjur lider av värmen.

Också de vilda djuren, från små till stora, har det jobbigt och kan behöva människornas hjälp.

Fyll vatten i en skål eller i ett platt fat så att både små och stora djur kan dricka vatten eller svalka sig.

Det spelar ingen roll om du har en egen trädgård eller bor i stan. Vatten och svalka behövs överallt.

Källor:

https://www.djurvardguiden.se

www.jordbruksverket

www.sveland.se

www.agria.se

https://evidensia.se