I början av maj strömmade varm luft in över norra Europa och Sverige. Och det stabila högtrycket har legat kvar vilket har lett till ovanligt höga temperaturer i maj månad.

– Det är väldigt varmt och värmen ser ut att ligga kvar. Det är riktig medelhavsvärme som vi har över oss, säger Malva Lindborg meteorolog vid SMHI.

I slutet av maj brukar dagstemperaturen ligga på 15-20 grader – det vill säga långt ifrån temperaturer på 30 grader. Samtidigt är maj och juni brytningspunkten mellan sommar och vår och temperaturerna kan skifta väldigt mycket från år till år. Men att värmen håller i sig är mindre vanligt.

– Det är den varmaste majmånaden sedan 1901. Det har varit riktigt varmt och troligtvis rekordvarmt, säger Malva Lindborg.

Medeltemperaturen för maj, som i år ligger på 11,3 grader hittills, är uppmätt längs kusten och troligtvis är temperaturen över land ännu högre.

– Jag skulle gissa på att det är 15 eller dryga 15 men jag har ingen siffra på det, säger Malva Lindborg.

Under onsdagen var det som mest 28,5 grader i Eskilstuna och i helgen visar prognosen åter på temperaturer kring 30-strecket.