Den 21 april 2018 anlände ett hundratal aktivister till passagen Col de l'Échelle, som förenar italienska Piemonte med Névache i den franska regionen Hautes-Alpes. Med sig hade de banderoller och stora rullar brandgula plaststaket. De skanderade, poserade för bilder och tände facklor.

De klarblå vinterjackorna bar alla samma symbol på bröstet, som bestod av två ord: "Defend Europe". Försvara Europa.

Stoppade migranter

Aktivisterna tillhörde Génération Identitaire, en nyfascistisk aktivistgrupp som grundades i Frankrike 2012, och som i dag har undergrupper i flera europeiska länder. De kallade sin aktion "symbolisk", och sade att de hade en enda avsikt – att förmå den franska regeringen att förhindra migranter att ta sig över gränsen från Italien.

De ekonomiska migranterna blir fler och fler, och de gör så att vi förlorar vår franska och europeiska identitet, sade en talesperson för rörelsen till Euronews i fjol.

Med hjälp av ett flera hundra meter långt staket blockerade gruppen av passagen. De patrullerade sedan området i jakt på migranter med hjälp av bilar, drönare och två chartrade helikoptrar, enligt tidningen Le Parisien. Aktiviteten fortsatte sporadiskt i flera månader.

På torsdagen inleddes rättegången mot tre av Génération Identitaires medlemmar i en domstol i staden Gap i Hautes-Alpes – bland dem en av ledarna Romain Espino.

De åtalas för att ha försökt "skapa förvirring" hos befolkningen om att de hade offentliga uppdrag, eftersom gruppens blåa uniformer, helikoptrar och bilar lätt kunde tolkas som att de tillhörde en polisstyrka. Brottet kan ge upp till ett års fängelse och böter upp till motsvarande runt 150 000 kronor, enligt Le Parisien.

Åtalas

Gränsen mellan Italien och Frankrike är i princip stängd sedan 2015. Men hårdare lagar för migranter som blivit nekade asyl i Italien har fått fler att försöka ta sig över till Frankrike, enligt PBS.

Vägen via Col de l'Échelle är en lika fientlig som välkänd passage. Den täta växtligheten och de stora vidderna gör det lättare att passera utan att bli upptäckt av gränsbevakningen. Ändå beräknas Alpernas kalla klimat kräva flera migranters liv varje år, skriver Reuters.

I november dömdes sju aktivister i samma domstol i Gap – då för att ha hjälpt ett tjugotal migranter att undvika aktivisterna från Génération Identitaire och ta sig över gränsen.