På torsdagen lastades tre späckhuggare, en hane och två honor, på lastbilar vid den avsides belägna anläggning som medierna döpt till "valfängelset".

Totalt rör det sig om elva späckhuggare och 87 vitvalar som hållits i små fållor i närheten av den sibiriska staden Nachodka, som ligger nära Vladivostok i landets sydöstra hörn. Efter omfattande kritik och protester från både inhemska och globala djurrättsorganisationer – och en namninsamling som skrevs under av 1,5 miljoner människor – backade Putin i förra månaden från planerna på att sälja valarna till djurparker i Kina.

Planen är nu att samtliga 98 valar ska släppas fria. Två späckhuggare och sex vitvalar har redan transporterats tillbaka till sitt naturliga habitat i Ochotska havet – en resa på sex dagar. Arbetet väntas totalt ta kring fyra månader, och forskarnas förhoppning är att späckhuggarna ska hitta tillbaka till de familjer som de slitits ifrån genom tillfångatagandet.

Experter och aktivister har kritiserat att inga oberoende observatörer släpps in till anläggningen, och inte heller tillåts överse arbetet med frisläppningarna.

Ryssland är det enda landet i världen som i dagsläget fångar vilda späckhuggare och vitvalar för att sälja dem vidare.