Mångsysslaren Martin Olsson är verksamhetsledare på kommunala teknikskolan Komtek, han driver eventföretag och ägnar sig numera även åt att skapa fotokonst.

– Att jag skulle ha vernissage, det trodde jag aldrig.

Men så blev det i måndags, när utställningen Tiny Planets (små planeter) invigdes på Hörnet i Ängeln i Katrineholm. Martin Olsson fotograferar med hjälp av 360-kameror och drönare och bilderna tas både från mer än 100 meter upp i luften och alldeles nära ett motiv på marken.

Med kamerorna, som har minst två linser och som har gjort sitt intåg tack vare virtual reality-tekniken, skapar han bilder som visar händelser i alla riktningar runt kameran. Han liknar bilderna vid en variant på Google street view.

– Det blir lite som att platta ut jorden.

Först publicerade Martin Olsson bilderna på ett instagramkonto, men flödet i sociala medier blev för snabbt. Då kom han på att han kunde skapa tavlor av bilderna. På den vägen är det. På väggarna i utställningen finns för katrineholmarna både välkända och mindre kända motiv i helt ny tappning. Ljusfestivalen i Eskilstuna har blivit ett färgsprakande kalejdoskop. Stora Sundby slott är en liten prick omgiven av vatten och rosa himmel. Motiv från Fiskeboda, Västerås hamn och Lyckliga gatorna vid Nävertorpskyrkan lockar med ljus och många detaljer.

Utställningen i Ängeln pågår till den 9 mars.