– Det är en byggnad med historia och när det är ett lågt utgångspris blir många nyfikna och vill se möjligheterna, säger mäklaren Annica Ekervall.

Valsberga station i Åkers styckebruk ligger ute till försäljning. Byggnaden uppfördes 1895 och fungerade fram till sent 60-tal som stationsbyggnad längs dåvarande Norra Södermanlands Järnväg som sträckte sig från Södertälje till Mälarbaden. Därefter hyrdes fastigheten ut under ett antal år för att 1973 säljas av SJ. Byggnaden, som använts som fritidsboende, har alltsedan dess haft samma ägare – tills nu.

Sedan en dryg vecka tillbaka ligger stationsbyggnaden ute till försäljning till utgångspriset 750 000 kronor. Annica Ekervall berättar att intresset hittills överträffat förväntningarna.

– Det har varit jättestort intresse. Vi har haft drygt 50 sällskap som anmält intresse. Jag har hållit i två allmänna visningar med 20 sällskap båda gångerna och sedan tillkommer ett gäng som gjort intresseanmälan. Jag hade förstått att det skulle väcka intresse men inte så här.

Den tidigare ägaren har, enligt Fastighetsbyrån haft ett stort tågintresse och bevarat huset så som den såg ut när den fungerade som station. Huset är eftersatt och i behov av renovering och målning. Enligt Annica Ekervall finns det dock gott om möjligheter för en potentiell köpare.

– Man kan använda det som bostad eller fritidshus och antingen bygga om eller renovera och bevara. Man kan också tänka sig någon form av verksamhet, café eller museum – eller någon slags kombination. En hel del av det som syns på bilderna kommer vara kvar. Det är nostalgi att kliva in i huset.

Stationsbyggnaden är ett 1,5-planshus med den gamla väntsalen intakt. På entréplanet finns hall, kök, vardagsrum, sovrum, toalett och väntsal. På övervåningen finns ett allrum och sovrum med tillhörande tvättrum och klädkammare. Därtill finns två vindsrum. El och kommunalt vatten finns, men allt behöver enligt Annica Ekervall ses över.

Alla möbler och övrigt lösöre ingår i köpeskillingen. Säljare är ett dödsbo och försäljningen sker med en friskrivningsklausul vilket innebär att köparen inte kan göra anspråk på ersättning för eventuella fel i fastigheten.

Kommer köparen få se några tåg susa förbi?

– Det har varit lite blandade bud men det ska inte vara någon aktiv tågtrafik i dag enligt dem som jobbar på Åkers krutbruk. Så inga fasta avgångar – men vägbommarna finns kvar utifall att, säger Annica Ekervall.