Mali utesluts från Afrikanska unionen

Efter förra veckans militärkupp upphäver Afrikanska unionen (AU) Malis medlemskap. Organisationen hotar också med sanktioner, om inte en civil regering snabbt återupprättas.

Malis nye president, översten Assimi Goita, i samband med den första militärkuppen som han ledde i augusti i fjol.

Malis nye president, översten Assimi Goita, i samband med den första militärkuppen som han ledde i augusti i fjol.

Foto: Baba Ahmed/AP/TT

Politik2021-06-02 09:03

Uteslutningen gäller tills den "normala konstitutionella ordningen återställts", skriver AU i ett uttalande.

I militärkuppen förra veckan greps Malis övergångspresident Bah Ndaw och premiärminister Moctar Ouane och pressades till att avgå. Kuppledaren tillika vicepresidenten, översten Assimi Goïta, har sedan dess utsetts till Malis nye president av en konstitutionsdomstol.

Redan i augusti i fjol ledde Goïta en militärkupp som avsatte den dåvarande valde presidenten Ibrahim Boubacar Keïta, efter en period av massprotester mot korruption och säkerhetssituationen. Efter maktövertagandet gick militären med på att utse civila regeringsföreträdare efter press från grannländer.

Lovar val

Planen var att den nu avsatta interimsregeringen skulle styra fram till de val som har utlysts till februari 2022. Militärjuntan sade i veckan att planen om val ligger fast, men att tidpunkten kan komma att ändras.

Afrikanska unionens medlemsländer kräver att Mali i en skyndsam och transparent process tillsätter en ny civil interimsregering – annars väntar sanktioner.

Grannländerna ser med oro på utvecklingen i Mali och befarar att kupperna underminerar regionens kamp mot militanta islamister, som bland annat håller till i öknen i norra Mali.

Flera uteslutningar

Afrikanska unionen uteslöt även Mali efter militärkuppen i augusti, men tog in landet i värmen igen efter några veckar, då den nya civilt ledda interimsregeringen tillsattes.

Mali uteslöts också från de västafrikanska ländernas samarbetsorgan Ecowas i söndags, som straff för militärkupperna. De 14 övriga länder som bildar Ecowas krävde då i ett gemensamt uttalande att en ny civil premiärminister omedelbart utses i Mali och att en samlingsregering bildas.

Fakta: Konflikter i Mali

Efter bland annat förvärrat jihadistiskt våld och en statskupp 2013 har flera internationella militärinsatser byggts upp i landet.

Opération Barkhane leds av Frankrike, och har som huvudsyfte att bekämpa extremislamister i Sahel. Barkhane har nu byggts ut med Task Force Takuba, som ska innehålla specialförband från bland annat Sverige.

Liksom i flera andra västafrikanska länder bygger motsättningarna i Mali mycket på kulturella och sociala skillnader mellan folkgrupper i norr respektive söder.

Dessutom är det stora landet, cirka tre gånger Sveriges yta, mycket svårt att kontrollera säkerhetsmässigt. Även rent kriminella ligor, som inte minst ägnar sig åt smuggling, härjar i landet.

Läget förvärrades i och med Libyens diktator Muammar Gaddafis fall 2011, då vapen och stridsvana människor därifrån spreds in i flera närbelägna länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!