Under ett år har polisen samtidigt i hela landet tre olika veckor där fokuset läggs på trafiknykterheten.

– Vi på trafikpolisen blåste 959 personer och resten, 398 stycken, gjordes av ordnings- och områdespoliserna, säger Calle Ekberg, som är gruppchef för trafikpolisen i Nyköping.

I stort sett alla poliser, både trafik-, ordnings- och områdespoliser åker ut och genomför alkoholtester på länets många vägar i mån av tid.

Han tycker att det är hyfsat men att det skulle kunna ha gjorts lite fler kontroller. Men hur mycket man hinner beror på arbetsbelastningen.

– Under onsdagen var det snöoväder och det var en olycka med en långtradare på 55:an vid Strängnäs och då blev ett antal av våra killar upptagna nästan hela dagen. Så den dagen blev det bara 16 blås för vår del, berättar Calle Ekberg.

Det var inga anmärkningsvärt höga värden på de som åkte fast. Det var "vanliga" rattfyllor som låg strax över tillåtet värde på 0,2 promille alkohol i blodet.

Det dröjer några veckor, ända fram till juni vecka 11, innan nästa trafiknykterhetsvecka infaller och sen kommer den sista i samband med alla julbord och Lucia i vecka 50.

– Sen har vi den 14 maj Trafiknykterhetens dag, den så kallade "Madd-dagen", det är en sådan här dag i Sverige då vi går man ur huse och "blåser" folk, säger Calle Ekberg.