I juni 2016 kommer två nya offentliga konstverk att invigas i Katrineholm. De ska inte bara göra stan lite roligare och finare, utan även bidra till ökad trygghet och jämställdhet.

Det handlar om ljuskonst som ska placeras dels i Vasatunneln mellan Ava-huset och Ingo-macken i centrum och dels i Vasaparken, strax nedanför Södra skolan mot Linnévägen.

Bakgrunden är att Katrineholm fått drygt 1,4 miljoner kronor av Boverket för att göra staden tryggare med hjälp av ljuskonst. Ljuset ska också bidra till ökad jämställdhet och den primära målgruppen för satsningen är tjejer och unga kvinnor mellan 13 och 25 år. Men alla människor kan förstås ha glädje av projektet.

Fem konstnärer bjöds in för att ta fram förslag tillsammans med en referensgrupp bestående av tjejer från Duveholmsgymnasiet.

I går presenterades de två "vinnande" koncepten vid en ceremoni i kulturhuset Ängeln.

Det ena förslaget, som tagits fram av den finska konstnärsduon Merja Puustinen och Andy Best, går ut på att sätta upp ett neonkonstverk i Vasatunneln. Verket har två delar. En som består av stiliserade men lite kitchiga symboler som vi alla känner igen. Inte minst som ikoner i datorer, mobiler och tv-spel: ett hus, ett hjärta, ett verktyg, en dödskalle - hem, död, skapande och kärlek. Den andra delen utgörs av ord som kommer att visas på flera språk. Vilka ord är inte klart.

– Vi kommer att ha ytterligare en workshop med ungdomarna där vi ska ta fram orden. Vi ska ha ord som är viktiga för dem. Men jag kan tänka mig att ordet "hem" kommer att vara ett av dem, säger Merja Puustinen som knappast finner ord för hur inspirerande hon tycker att samarbetet med ungdomarna varit.

Det andra verket som ska placeras i en av Katrineholms minst kända parker, Vasaparken. har namnet "Hemljus". Och hemljus är just precis vad det är. Konstnärerna Michael Richter och Karen Froede tänker helt enkelt bygga om den befintliga belysningen i parken så att lyktsolparna får mysiga lampskärmar och ett nytt kvalitativt ljus med energisnål LED-teknik.

Också denna duo är mycket inspirerad av samarbetet med ungdomarna.

– Vi är inte färdiga än, vi kommer att han en workshop med ungdomarna när vi ska ta fram lampornas uttryck och form, säger Karen Froede.

Verken ska stå klara i juni 2016, så kultur-och turismnämnden planerar en nattlig invigning.