Trafikverket kritiskt till förskola vid vägen

90 nya bostäder och en förskola kan bli verklighet vid Luvsjön. Men Trafikverket är kritiskt till förskolans placering.

Det nya villaområdet kommer att byggas mellan Blåvingevägen och gamla Sjöholms skola enligt detaljplanen.

Det nya villaområdet kommer att byggas mellan Blåvingevägen och gamla Sjöholms skola enligt detaljplanen.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-09-30 12:14

Detaljplanen för den fjärde etappen av bostadsområdet vid Luvsjön har klubbats igenom av en enig bygg- och miljönämnd. Åtta yttranden lämnades in under granskningstiden. Sjöholms - Krämbols samfällighetsförening är skeptiska till att kommunen frångår sin översiktsplan där bostäderna skulle placeras närmare Värmbol.

– I översiktsplanen pekar man ut ett område nedanför, men när man inventerade området fanns det höga naturvärden och därför flyttar man området. Översiktsplanen är en vägledning och inte juridiskt bindande, säger Martin Edgelius,  bygg- och miljönämndens ordförande.

Detaljplanen ger också utrymme för ett skolområde längs med väg 557.

– Det finns planer på att bygga en förskola. Jag gissar att alla som bor i Luvsjön vill ha en förskola där, särskilt de som kommer att bo i etapp fyra. Sörgårdens förskola är närmast för dem i dag, säger Martin Edgelius.

Trafikverket är skeptiskt till placeringen av skolområdet och skriver: "Att placera en förskola i direkt anslutning till en allmän genomfartsväg, där tung trafik kan förekomma, är inget Trafikverket förordar." De ser hellre att man väljer en mer skyddad plats.

Placeringen blir dock kvar, med ett krav på stängsel runt skolgården. Hastigheten förbi Sjöholms gamla skola och den nya förskolan bör sänkas enligt samhällsbyggnadsförvaltningen. I dag är hastighetsbegränsningen 70 kilometer i timmen.

– Det är ingen jättetrafikerad väg och vi vill inte leda in trafik för hämtning och lämning i området. Det hade kunnat bli jobbigt för dem som bor där, säger planarkitekt Jonatan Faijersson.

En privatperson och företagare har kritiserat förslaget på flera punkter utan framgång. Hen vill bland annat ha en bredare skogsremsa mellan de nya tomterna och vägen från Värmbol till Sjöholms gamla skola. Den fem meter breda remsan kommer inte att breddas, svarar samhällsbyggnadsförvaltningen i sin kommentar. Den sparas av trafiksäkerhetsskäl och vägområdet ger utrymme för en cykelbana i framtiden. Tanken är främja att barnen på den nya förskolan hämtas till fots eller med cykel.

Etapp fyra möjliggör cirka 30 nya villatomter samt ytterligare cirka 60 bostäder i radhus och flerbostadshus. Planområdet är cirka 18 hektar, är obebyggt och ägs av Katrineholms kommun. Vissa tomter kommer att säljas styckvis till privatpersoner medan andra säljs till byggbolag. Detaljplanen ska tas upp i kommunfullmäktige i höst.

Några villatomter ligger nära vägen, mittemot Sjöholms gamla skola.
Några villatomter ligger nära vägen, mittemot Sjöholms gamla skola.
Karta: Luvsjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!